Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Macron upozorava Trumpa na njegovu odgovornost

Macron

U intervjuu postaji CBS uoči summitu o klimi, francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je američkog kolegu Donalda Trumpa na njegovu odgovornost prema povijesti, vezano uz odluku da povuče SAD iz pariškog klimatskog sporazuma.

Macron je odbacio ideju o novom sporazumu, koju je iznio Donald Trump nakon svoje odluke 1. lipnja. Žao mi je što to moram reći, to ne ide. Dakle, žao mi je, ali mislim da je riječ o velikoj odgovornosti prema povijesti i prilično sam siguran da će moj prijatelj predsjednik Trump promijeniti mišljenje u nadolazećim mjesecima i godinama, rekao je francuski predsjednik.

Ocijenio je da je iznimno agresivno odlučiti jednostavno napustiti sporazum koji je 2015. zaključilo više od 190 zemalja te ustvrdio: Nisam spreman ponovno pregovarati, ali sam spreman ugostiti Trumpa ako se odluči vratiti.

Macron je istaknuo povijesnu važnost borbe protiv globalnog zatopljenja planeta. Ako odlučimo ne djelovati i ne mijenjati način na koji proizvodimo, ulažemo, na koji se ponašamo, bit ćemo odgovorni za milijarde žrtava. Ne želim biti čelnik u takvoj situaciji, dakle, djelujmo sada, rekao je francuski predsjednik.(hrt)

Posljednje objavljeno

Započeli su radovi sanacije odlagališta otpada „Sodol“

OgPortal

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal