Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Slovenska vlada s ribarima iz Pirana i stanovnicima malograničnog pojasa o provedbi arbitraže

piran2

Izaslanstvo slovenske vlade posjetilo je općine Piran i Sečovlje te se razgovaralo o provedbi arbitražne presude s RH u graničnom prijeporu s Hrvatskom koju Slovenija očekuje.

Kako je objavila Slovenska televizija, izaslanstvo koje je je vodila državna tajnica u vladinom kabinetu Lilijana Kozlovič, je osim s predstavnicima lokalnih vlasti i državne uprave na tom području razgovaralo sa slovenskim ribarima, te sa Slovencima koji žive na lijevoj obali rijeke Dragonje koji prema arbitražnoj presudi ostaju u Hrvatskoj. Pojasnila im je uvjete koje im vlada nudi da riješe svoje želje i potencijalne probleme.

U Sloveniju se sa lijeve obale Dragonje na desnu želi preseliti pet obitelji kojima se nudi po 100.000 eura odštete ako na taj način žele riješiti svoj položaj i preseliti u Sloveniju. Joško Joras je prosvjedovao što se sastanak odvija bez prisutnosti novinara i bez zapisnika te je napustio skup.

Predstavnik slovenskih ribara iz Pirana Zlatko Novogradec rekao je da je relativno zadovoljan onim što je čuo te da očekuje da će slovenske vlasti štititi ribare kad love u slovenskom moru.

Kako je objavila Slovenska televizija, ribari iz Pirana i okolice dobivali bi prema obećanju vlade po 5000 eura godišnje nadoknade zbog smanjenih mogućnosti ribolova. Nadoknadila bi im se i eventualna materijalna šteta koja bi eventualno nastala na njihovim brodovima ili opremi kad budu lovili u vodama Piranskog zaljeva koje prema arbitražnom rješenju na kojemu inzistira slovenska vlada pripadaju Sloveniji.

S druge strane, vlada je uvjerila ribare da će prema dogovoru o malograničnom prometu (SOPS) koji je zaključen s Hrvatskom prije njenog ulaska u EU moći loviti do Vrsara, čime se njihov potencijalni prostor za gospodarski ribolov povećava za tri puta, objavila je RTV Slovenija. (hrt.hr)

 

Posljednje objavljeno

Umro je Ramsey Clark, bivši američki ministar pravosuđa koji je bio pravni savjetnik Miloševiću

OgPortal

Vodstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture oduševljeno projektom na Poredicama

OgPortal

Pohane polpete od brokule

OG Portal

Korona party usred Zagreba: ‘Mladež se zabavlja. Sramotno’

OgPortal

Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva

OgPortal

Provedena akcija na alkohol -11 vozača isključeno iz prometa

OgPortal