Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

May: Parlament će glasati o konačnom zakonu o Brexitu

t may

Britanska premijerka Theresa May  izjavila je u srijedu da će se o konačnom dokumentu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije glasovati u oba doma parlamenta.

Sretna sam što svojim časnim prijateljima mogu potvrditi da će završni dokument o izlasku iz EU biti stavljen na glasovanje u oba doma parlamenta. Kao što sam rekla, očekujemo da će naš parlament to izglasovati prije europskoga, najkasnije do 19. ožujka, kazala je.

Euroskeptik, britanski europarlamentarac Nigel Farage smatra da će Velika Britanija, prema svemu sudeći, samo nominalno izaći iz EU-a, dok će u svim ostalim pitanjima i dalje ostati njezina članica.

Nakon što se odobri tranzicija, mi ćemo izaći iz Unije potkraj ožujka 2019., no samo formalno. A ako tranzicijsko razdoblje potraje do sljedećih izbora, postoje stvarni izgledi da nova britanska vlada potpiše svojevrsni sporazum s Unijom o jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji. Stoga potpuno razumijem zašto su zadovoljni našom premijerkom, no jednako tako uvjeravam vas da milijuni građana koji su glasovali za Brexit sada osjećaju frustraciju koja  prerasta u ljutnju. I ovo je priča koja se ponavlja na cijelom Zapadu, težnje građana nisu i težnje naših političkih vođa. Zato mi se čini da ćemo se u budućnosti ponovno morati izboriti za Brexit, kazao je Farange.

Obećajući parlamentu seriju izglasavanja dijelova dogovora o Brexitu što je prije moguće May je pokušala spriječiti pobunu među oporbom ali i dijelom svojih vladajućih konzervativaca. Oni su uložili amandman na zakon o Brexitu po kojem bi parlament morao dogovor o Brexitu potvrditi obvezujućim glasovanjem.(hrt)

 

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo; Kurz: Ne želimo se isključivo oslanjati na EU

OgPortal

Neispravnost električnih instalacija je uzrok požara kuće u Sjeničaku Lasinjskom

OgPortal

Video koji je šokirao milijune: Stjuardesa ‘rastavila‘ svoje lice pa otkrila sasvim drugu ženu!

OgPortal

Ogulin i danas bez novozaraženih

OgPortal

U razvijenim zemljama raste prihvaćenost cjepiva

OgPortal

U Zagrebu u srijedu Dan žalosti zbog smrti Milana Bandića

OgPortal