Nove smjernice EU-a o doniranju hrane

U Europskoj uniji baci se više od 88 milijuna tona hrane godišnje, a u Hrvatskoj više od 400.000 tona, odnosno više od 1.000 tona na dan. Istodobno su police socijalnih samoposluga prazne, upozoreno je na predstavljanju novih europskih smjernica za doniranje hrane kojima se želi ublažiti taj veliki problem. 

Nove europske smjernice za doniranje hrane, usvojene krajem listopada, predstavili su eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za Izvješće o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane, i voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević.

Više od pedeset europskih propisa trenutačno se odnosi na bacanje hrane. Iz njih proizlaze nacionalni propisi o porezima, fitosanitarnim mjerama, trgovini, humanitarnim udrugama, rokovima valjanosti hrane, odgovornosti za hranu i drugim pitanjima.

Nove smjernice prvi put na jednom mjestu objedinjuju upute i savjete kako urediti sustave doniranja hrane, a da se pritom poštuju svi europski propisi i ne ugrožava sigurnost hrane niti zdravlje primatelja donacija. Namijenjene su državama članicama, posrednicima, humanitarnim organizacijama i drugim subjektima u procesu doniranja.

Smjernice nisu zakonski obvezujuće, no na osnovi njih Hrvatska bi trebala izraditi nacionalne smjernice prilagođene svojoj situaciji i zakonskim rješenjima, kako bi ostvarila cilj usvojen na razini UN-a da se do 2030. baca 50% manje hrane.

Pravilnik obvezuje da se hrana mora donirati sedam dana prije isteka roka. Često će trgovac gledati da zadrži, da namirnicu proda do zadnjeg dana, makar po akcijskoj cijeni. Možemo imati razne porezne olakšice odnosno porezne poticaje da se hrana donira što se u mnogim državama članica radi, rekla je Borzan. (hrt)

Facebook Comments