Pred mirovinom vlasnici čak 17 tisuća malih tvrtki. Tko će ih naslijediti?

U idućih nekoliko godina u mirovinu će otići vlasnici 17.000 malih i srednjih poduzeća osnovanih devedesetih godina prošlog stoljeća, a neizvjesno je tko će, i hoće li, njima nastaviti upravljati. Ta poduzeća zapošljavaju čak 180.000 ljudi. Broj je to podjednak onome koji se povezuje s krizom u Agrokoru, no država ne nudi rješenje koje bi pomoglo u prijenosu poslovanja s prve generacije poduzetnika.

‘Ne postoji platforma za prodaju mikro, malih i srednjih poduzeća, a izostaje i potpora institucija vezanih uz poduzetništvo te banaka. One u Hrvatskoj ne pružaju kredite koji bi kupcima omogućili preuzimanje tvrtki za koje su zainteresirani, osim kad je kao osiguranje uključena nekretnina. Vlasnici poduzeća stariji od 55 godina trebaju se početi pripremati za prijenos poslovanja, a država treba učiniti sve kako bi uspješna mala i srednja poduzeća nastavila poslovati i čuvati vrijedna radna mjesta’, istaknula je za Glas Slavonije Mirela Alpeza, direktorica Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR-a).

Poduzetnici mogu primijeniti različite načine izlaska iz poduzeća – od njegove prodaje zaposlenicima, prodaje osobi izvan poduzeća ili drugom poduzeću, prijenosa upravljanja i vlasništva na članove obitelji do likvidacije poduzeća. Na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja ekonomski stručnjaci i gospodarstvenici suglasili su se da gašenje poduzeća treba biti iznimka, a ne pravilo.’U sklopu projekta promocije poduzetništva, počevši od 2018. godine, važan ćemo naglasak staviti na prijenos poslovanja. Trebamo osvijestiti poduzetnike o nužnosti pravodobnog prijenosa poslovanja, pogotovo kad upravljanje poduzećem ne može nastaviti netko iz obitelji. Potrebno je i stvoriti krug stručnjaka koji im u tom procesu mogu pomoći te u suradnji s financijskim institucijama kreirati modele financiranja odgovarajuće uključenima u prijenose poslovanja.(Tportal)

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.