Katalonija: Pobijedili zagovornici nezavisnosti

Tri stranke koje traže nezavisnost Katalonije od Španjolske osvojile su većinu mjesta u katalonskom parlamentu na prijevremenim izborima. Dobile su 70 od 135 mjesta, a za natpolovičnu većinu bilo je potrebno 68 zastupnika. U parlamentu od 2015. godine te su stranke imale 72 zastupnika.

Najviše mjesta u parlamentu (36) osvojila je stranka Građani, koja brani cjelovitost Španjolske. Budući da su ostale stranke koje se protive nezavisnosti Katalonije dobile zajedno samo 29 mjesta, stranka Građani s njima ne dolazi do 68 zastupnika te neće moći formirati koalicijsku vladu.

Tri stranke za nezavisnost su – koalicija Zajedno za Kataloniju, smijenjenog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, s osvojena 34 mjesta; Katalonska republikanska ljevica (ERC) s 32 mjesta i antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) s četiri mjesa.

U Kataloniji održani prijevremeni parlamentarni izbori

Na katalonske prijevremene parlamentarne izbore odazvalo se 82% stanovnika s pravom glasa. Taj je broj još značajniji ako se zna da su izbori održani na radni dan. Mnogi su vidjeli ove izbore kao izjašnjavanje s “da” ili “ne” za nezavisnost, ili referendum o nezavisnosti, iako je španjolska vlada i prije izbora poručila kako to nije opcija jer je protivna ustavu.

Španjolska vlada sazvala je izbore nakon što je 28. listopada raspustila katalonsku vladu, dan nakon što je u katalonskom parlamentu izglasana nezavisnost Katalonije. Od tada španjolska ministarstva upravljaju katalonskom administracijom dok su članovi bivše regionalne vlade optuženi za pobunu protiv Španjolske.

Mogući rekordan odaziv birača najavio je i HRT-ov dopisnik Branimir Farkaš. Na nekim biračkim mjestima bili su redovi. Takve stvari ne viđamo na izborima u Europi. Još i prije otvaranja birališta stotine ljudi čekali su u redovima za glasovanje, kazao je.

Ako bude rekordni odaziv, preko 80%, te ako više od polovice glasača bude glasovalo za stranke sklone neovisnosti, onda bi to mogao biti svojevrsni legalni referendum o pitanju neovisnosti Katalonije, za razliku od onoga koji je zabranila središnja državna vlast. No po svemu sudeći kako je podijeljeno biračko tijelo, to je teško očekivati, kazao je Farkaš. (vijesti.hr)

 

Facebook Comments