Ministarstvo objasnilo zašto smo u UN-u bili suzdržani po pitanju Jeruzalema

HRVATSKA SE NIJE HTJELA MIJEŠATI Ministarstvo objasnilo zašto smo u UN-u bili suzdržani po pitanju Jeruzalema

Hrvatska je jedna od pet zemalja Europske unije koje u četvrtak nisu glasale za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se SAD poziva odustane od svog nedavnog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, na čemu im je svima zahvalila američka veleposlanica pri UN-u.
Hrvatska je tako bila među 35 suzdržanih.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objasnilo je da je tako jer su stajališta kako o ovom pitanju nije trebalo raspravljati u predmetnom forumu te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka.

– Smatramo i da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane.

Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu, ništa se ne mijenja u stajalištu Republike Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije te ostajemo predani dvodržavnom rješenju i pronalasku pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca. Hrvatska će zajedno sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji nastaviti raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana”, navode u priopćenju.

Prije glasovanja američki predsjednik je zaprijetio svim zemljama koje glasuju za rezoluciju, poručivši da će im ukinuti financijsku pomoć od Amerike. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.