Navaljni nakon zabrane kandidature pozvao na bojkot izbora

Najpoznatiji protivnik Kremlja, aktivist i bloger Aleksej Navaljni pozvao je na bojkot predsjedničkih izbora pošto mu je ranije u ponedjeljak izborno povjerenstvo uskratilo pravo da se kandidira protiv predsjednika Vladimira Pugtina koji će se 18. ožujka natjecati za četvrti mandat.

“Najavljujemo bojkot izbora. Pozivamo cijeli svijet da bojkotira izbore. Ne priznajemo rezultate tih izbora”, rekao je Navaljni novinarima nakon zabrane. “Samo Putin i kandidati koje je on osobno izabrao, a za njega nisu nikakva prijetnja, samo oni mogu sudjelovati”, rekao je oporbeni vođa.

Zabrana kandidature ne iznenađuje jer je povjerenstvo već upozorilo da se Navaljni neće moći natjecati sve do 2028., kada mu istječe pet godina uvjetne zatvorske kazne. Bio je više puta osuđivan i više puta u zatvoru tijekom 2017. zbog organiziranja prosvjeda bez dozvole vlasti. U ožujku i lipnju organizirao je prosvjede koji su privukli broj sudionika neviđen od 2011. i 2012., no na njima su sigurnosne snage privele stotine ljudi.

Vodio je mjesecima kampanju koja mu je omogućila da izgradi vjernu bazu podrške među mladim ljudima putem video isječaka kojima je razotkrivao korupciju. Unatoč ravnodušnosti nacionalnih medija, na skupove je privlačio mnoštvo ljudi i otvorio desetke ureda za svoju kampanju u pokrajinama te se sada uzda da će preko njih pozivati na bojkot izbora. (

 

Facebook Comments