Građevinski radovi u listopadu porasli 4,6 posto

Obujam građevinskih radova u listopadu je porastao za 4,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najveći rast zabilježen u ovoj godini, a i veći u odnosu na prosjek u Europskoj uniji, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema privremenim, sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, indeks obujma građevinskih radova u listopadu je u odnosu na rujan veći za 3,1 posto. Na godišnjoj je razini obujam radova izvedenih na zgradama u listopadu, u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec povećan za 15,5 posto, dok je na ostalim građevinama bio manji za 3,4 posto.

Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

Po podacima DZS-a, u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje građevinska je aktivnost prema izvornim indeksima porasla za 1,8 posto.

Hrvatska gospodarska komora ističe da je u listopadu zabilježen najsnažniji međugodišnji rast obujma radova u ovoj godini. To je istodobno i prvi put u ovoj godini da je stopa rasta građevinske aktivnosti u Hrvatskoj nadmašila prosječnu stopu rasta u EU-u. (hrt.hr)

 

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.