Ruski tankeri dopremali su gorivo Sjevernoj Koreji

Ruski tankeri dopremili su gorivo Sjevernoj Koreji najmanje u tri navrata proteklih mjeseci prekrcavajući teret na moru na sjevernokorejske brodove, omogućujući tako gospodarsko preživljavanje te komunističke države, tvrde dva viša izvora iz zapadnoeuropskih sigurnosnih službi.

“Petrokemijski proizvodi pretovarivani su izravno s ruskih na sjevernokorejske brodove u nekoliko navrata ove godine te su time prekršene sankcije UN-a”, rekao je Reutersu izvor iz sigurnosnih službi, želeći ostati anoniman. I drugi izvor potvrdio je postojanje trgovine gorivom između ruskih i sjevernokorejskih brodova, ali je istaknuo kako nema dokaza da je u najnovije transfere upletena ruska država. “Nema dokaza da ruska država to podupire, ali ruski brodovi omogućuju preživljavanje Sjeverne Koreje”, rekao je drugi izvor iz europske sigurnosne službe.

Oba izvora pozivaju se na mornaričke obavještajne podatke i satelitske snimke brodova koji isplovljavaju iz ruskih dalekoistočnih luka prema Tihom oceanu, ali nisu željeli otkriti druge pojedinosti, ističući da su one tajne. Isto tako nije poznato o kojim se količinama goriva radi. Rusko ministarstvo vanjskih poslova i ruska carinska služba odbili su odgovoriti na piatnje opskrbljuju li ruski brodovi gorivom sjevernokorejske. Vlasnik jednoga broda optuženog za krijumčarenje u Sjevernu Koreju opovrgnuo je takve aktivnosti.

State Department je u priopćenju pozvao Rusiju i druge članice UN-a da “strogo primjenjuju” sankcije nametnute Sjevernoj Koreji i da surađuju kako bi se prekinule sve aktivnosti koje zabranjuje UN, uključujući i prebacivanje goriva s broda na brod i prijevoz ugljena iz Sjeverne Koreje. Najnovije izvješće pojavilo se u trenutku kada je Kina, odgovarajući na kritike američkoga predsjednika Donalda Trumpa, opovrgnula da ilegalno dostavlja naftne derivate Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja ovisi o uvezenom gorivu kako bi održala na životu svoje gospodarstvo, a nafta joj je potrebna i za interkontinentalne balističke rakete i nuklearni program za koji SAD tvrde da ugrožava mir u Aziji. (hrt.hr)

 

Facebook Comments