Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Petar Janjić Tromblon dao Plenkoviću 72 sata da riješi spor u Savudrijskoj vali

plenković 3

Vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću zbog graničnog spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali u kojem mu ‘daje 72 sata da riješi problem sa Slovenijom’, te da će u suprotnom ‘organizirati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode’.

Također navodi da će ‘osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao neometano izlovljavati ribu te tako prehranjivati svoju obitelj te zaštititi Ustav RH u punom smislu riječi’, a ‘nakon toga ćemo brodice dovesti na Markov trg’.

Već danima pratim kriminalno, ucjenjivačko i vandalsko ponašanje Republike Slovenije prema Republici Hrvatskoj, te jalovo, neodgovorno i ambivalentno, a nadasve protuzakonito djelovanje Vlade Republike Hrvatske u vezi opasne političke situacije u graničnom problemu sa Slovenijom, ocijenio je Janjić.

Dugih 26 godina gospoda u Ministarstvu vanjskih poslova su za svoje debele plaće radili za svoju korist, a ništa za ono za što su bili plaćeni, a to je i rješavanje pitanja granica u trajnom smislu, dodaje.

Navodi kako je od Vlade očekivao da će se čvršće postaviti u tom graničnom sporu te da bi trebala u Savudrijsku valu poslati i našu ratnu mornaricu. Ocjenjuje kako ‘gospoda iz svih saziva Vlada RH u ovih 26 godina, a tako i danas, u kontaktima s drugim državama, ponašaju se kukavički, poltronski i potpuno su nesvjesni date im odgovornosti za rješavanja ovih iznimno važnih pitanja za opstojnost države, te sa svojom namjernom neaktivnošću krše Ustav RH, nanose neprocjenjivu materijalnu štetu, ponižavaju cijeli hrvatski narod i pljuju sve žrtve iz obrambenog Domovinskog rata’.

Navodi i kako se teritorijalni spor nije dugo već riješio i kako ističe neće uskoro. ‘Ne preostaje mi ništa drugo nego da pokušam sa svojim prijateljima od Cavtata do Savudrije odgovoriti na adekvatan i jedini mogući način’, kaže Tromblon.

Također, Janjić poručuje predsjedniku Vlade da se ne koristi ‘u ovoj akciji s ministrom Tomom Medvedom (kao tampon zonom), jer on isto misli po ovom pitanju kao i mi’. ‘Ma, bar to sigurno znate’, dodao je. Petar Janjić Tromblon vukovarski je branitelj i umirovljeni pukovnik HV-a te bivši logoraš srpskih koncentracijskih logora.(hrt)

Posljednje objavljeno

Mladić s nedopuštenog partyja u Belgiji bježao pred policijom. Pao je i poginuo

OgPortal

Sindikat znanosti traži upravni nadzor izbora dekana na Hrvatskim studijima

OgPortal

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

OgPortal

Papa vodio misu sa zatvorenicima i izbjeglicama

OgPortal

Nedjeljom u 2: Tomislav Tomašević

OgPortal

U Beču uhićenja prosvjednika protiv epidemijskih mjera

OgPortal