Pjongjang – ponovna uspostava ‘crvenog telefona’ između dviju Koreja

Pjongjang je najavio da se u 7.30 sati po srednjoeuropskom vremenu ponovo uspostavlja komunikacijska veza s Južnom Korejom, dan pošto je potonja predložila uspostavu dijaloga kao odgovor na poziv Kim Jong-una na unaprjeđenje bilateralnih veza, izvijestile su južnokorejske vlasti.
Sjevernokorejski čelnik je i pohvalio Seul zbog potpore koju je pružio njegovu mirovnom prijedlogu, rekao je Ri Son-gwon, predsjednik Sjevernokorejskog odbora za mirno ujedinjenje Koreja (CRPC) na sjevernokorejskoj državnoj televiziji.

Kim Jong-un je u ponedjeljak iskoristio svoje novogodišnje obraćanje naciji kako bi upozorio da mu je, dok pruža ruku Seulu, atomska tipka uvijek nadohvat ruke. Spomenuo je mogućnost pregovora i rekao da bi Pjongjang mogao sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu, u Južnoj Koreji.

Seul je zauzvrat predložio organiziranje pregovora na visokoj razini 9. siječnja u Panmunjomu, pograničnom selu gdje je potpisano primirje tijekom korejskog rata (1950.-53.).

Riječ je, dodaje južnokorejski ministar za ujedinjenje Cho Myonug-gyon, o susretu na kojemu bi se razgovaralo o sudjelovanju Sjeverne Koreje na igrama i o drugim pitanjima od međusobnog interesa radi unaprjeđenja veza dviju Koreja. (hrt.hr)

 

Facebook Comments