Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SJEVERNA KOREJA ZABUNOM RAKETIRALA VLASTITI GRAD?! Trebao je to biti test balističkog projektila, ali sve se odmah nakon lansiranja otelo kontroli…

raketa

Sjevernokorejski projektil navodno je u travnju prošle godine pogodio vlastiti grad nekoliko minuta nakon lansiranja. Američke službe navode da se za balistički projektil srednjeg dometa Hwasong-12 isprva mislilo da se dezintegrirao, no kasnije je ustanovljeno da je zapravo pogodio grad Tokchon, oko 140 kilometara sjeverno od glavnog grada Pyongyanga. Tokchon inače ima oko 200 tisuća stanovnika.

Raketa je vjerojatno eksplodirala prilikom udarca u tlo, prouzročivši značajnu štetu na industrijskim i poljoprivrednim objektima.

Magazin Diplomat koji je prvi prenio vijest, oslanja se na izvješće američke tajne službe kao i satelitske snimke. Nakon lansiranja s uzletišta u Pukchangu, raketa je letjela oko 39 kilometara prema sjeveroistoku i na visini od 70 kilometara.

 Motori rakete su otkazali otprilike minutu nakon lansiranja.

Ovakve rakete s tekućim gorivom mogu izazvati veliku eksploziju, a satelitske slike područja svjedoče o pustoši koja je ostala nakon udara. Međutim, nemoguće je potvrditi je li eksplozija izazvala i ljudske žrtve.

Izvještaji upozoravaju da bi ovakva zatajenja sjevernokorejskih raketa mogla predstavljati veliku opasnost ako bi raketa bila lansirana u smjeru Japana. Takva greška u lansiranju mogla bi biti protumačena i kao izravni napad.

Naime, Sjeverna Koreja ne izdaje upozorenja da će vršiti pokusna lansiranja, pa okolne zemlje i SAD imaju malo vremena da odluče radi li se o pokusnom lansiranju ili napadu. Također, rakete i lansirne rampe dobro su skrivene u novoizgrađenim tunelima i hangarima.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

OgPortal

Papa vodio misu sa zatvorenicima i izbjeglicama

OgPortal

Nedjeljom u 2: Tomislav Tomašević

OgPortal

U Beču uhićenja prosvjednika protiv epidemijskih mjera

OgPortal

Valent i Martin Sinković doveslali su do još jednog uspjeha u svojoj čudesnoj karijeri

OgPortal

Jelena Pavičić Vukičević pozitivna na koronavirus

OgPortal