HOĆE LI AGROKOROVE DUGOVE IPAK PLAĆATI I POREZNI OBVEZNICI? Potraživanja HBOR-a, HPB-a i HEP-a dosežu milijardu kuna

Uprava razvlaštenog Ivice Todorića ostavila je dugove prema 5.700 tvrtki i privatnih osoba, a oni su kao vjerovnici prijavili ukupno 12.000 tražbina. Od toga 1.100 potraživanja otpada na državni sustav, najviše od toga na Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR) kojoj je Agrokor ostao dužan 539 milijuna kuna.

 Uprava razvlaštenog Ivice Todorića ostavila je dugove prema 5.700 tvrtki i privatnih osoba, a oni su kao vjerovnici prijavili ukupno 12.000 tražbina. Od toga 1.100 potraživanja otpada na državni sustav, najviše od toga na Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR) kojoj je Agrokor ostao dužan 539 milijuna kuna

Uprava razvlaštenog Ivice Todorića ostavila je dugove prema 5.700 tvrtki i privatnih osoba, a oni su kao vjerovnici prijavili ukupno 12.000 tražbina. Od toga 1.100 potraživanja otpada na državni sustav, najviše od toga na Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR) kojoj je Agrokor ostao dužan 539 milijuna kuna. Potom je na “državnoj” listi vjerovnika Hrvatska poštanska banka (HPB) koja potražuje 327 milijuna kuna, dok je HEP-u Agrokor ostao dužan 43 milijuna kuna.

N1 se obratio svim trima s pitanjima koliko će od tih višemilijunskih iznosa otpisati, tko o tome smije odlučivati te je li ih kontaktirao Ante Ramljak. Sa sve tri adrese stigli su vrlo šturi i ne baš konkretni odgovori.

Iz HPB-a su poručili da je o otpisu preuranjeno govoriti te da vjeruju kako će doći do rješenja s kojim će svi biti zadovoljni. Iz HEP-a su kazali: “S obzirom na to da je još uvijek u tijeku proces postizanja nagodbe Agrokora i vjerovnika, nismo u mogućnosti iznositi pojedinosti u vezi s tijekom postizanja nagodbe.” A odgvoor iz HBOR-a je također bio kratak i glasio je: “Iznos prijavljenih tražbina u cijelosti je priznat te će HBOR nastaviti postupati sukladno spomenutom Rješenju. Ovlasti i nadležnosti Uprave definirane su Zakonom o HBOR-u.”

Dvije od te tri tvrtke spaja ista osoba, piše N1. Riječ je o ministru financija Zdravku Mariću koji je član nadzornog odbora HBOR-a. Kao bivši zaposlenik Agrokora izuzeo se prije godinu dana od odluke o dodjeljivanju HBOR-ova kredita Agrokoru, a pitanje je hoće li to opet učiniti kod odluke o otpisu dijela duga. Marić je ujedno i jedini član skupštine HEP-a, a budući da uprava HEP-a ne smije samostalno donijeti štetnu odluku za tu tvrtku, donošenje odluke moglo bi pasti na skupštinu, odnosno Marića.

Upitan hoće li se i ovoga puta izuzeti ako dođe odluka do njega, Marić odgovara: “Ja takvu odluku, znači imamo Upravu, imamo Nadzorni odbor, a Skupština zna se koje odluke donosi, ako dođe na razinu Skupštine, bit ćete na vrijeme obaviješteni jer sam puno puta u takvim okolnostima dokazo i pokazao kako postupam”. Na pitanje smije li uprava donijeti odluku o otpisu, Marić kaže: “To ćete čuti od samog društva”. Isto je odgovorio i za HBOR. (net.hr)

Facebook Comments