Svjetske burze – euro stabilniji od dolara

Prošli tjedan će europske burze pamtiti po minusima. Najveći pad je zabilježio njemački izvozni indeks. 

DAX je malo pod pritiskom posljednih dana. S jedne strane imamo Donalda Trumpa koji je očito na meti Rusa i to ima očiti utjecaj na tržišta. A s ruge strane, imamo jak euro koji također stvara pritisak na tržišta. Ali odluka europske sreddišnje banke dolazi kao olakšanje i ima neposredan učinak na oporavak DAX-a, rekao je Oliver Roth, investicijski analitičar.

Euro i dalje ima nadmoć nad dolarom, a to loše utječe na izvoznike koji tako postaju manje konkurentni. No bez obzira na DAX, njemačko poslovno samopouzdanje je na vrhuncu. IFO indeks za Njemačku je porastao u siječnju. Dostigao je rekordnu razinu koju smo već imali u studenom. S obzirom na političku situaciju ovo je značajni porast i znak da njemačko gospodarstvo dobro napreduje. Dobro smo započeli godinu. No, s druge strane, tvrtke nisu uvjerene da će se ova situacija nastaviti, rekao je Klaus Wohlrabe, ekonomist IFO-a.

Iako još nemaju vladu, to ih, izgleda, ne zabrinjava baš tako puno. Moglo bi se reći da i bez vlade njemačko gospodarstvo dobor napreduje. Ono što njemačkom gospodarstvu treba je sutav odgovornosti tako da je teško sada išta planirati jer nitko ne zna koje planove imaju naše stranke. Nesigurnost se vidi i osjeća u našem gospodarstvu a svi samo možemo sad čekati i vidjeti, dodao je Wohlrabe. (hrt)

Facebook Comments