Aktualno Županija

Grad Duga Resa u Program za ruralni razvoj prijavio dva projekta – za dogradnju Ribičkog doma i uređenje groblja čeka 3,4 milijuna kuna

Dugoreški ribiči okupljeni u Klub športskih ribolovac Mrežnica, iza kojeg je više od osamdeset godina djelovanja, vrijedno su društvo koje okuplja brojne poklonike ovog sporta, ali puno svog vremena i truda ulažu i u očuvanje prirode.

Niz aktivnosti provode u Ribičkom domu u Svetom Petru Mrežničkom, koji je izgrađen još 1982. godine. Kako bi poboljšali prostorne uvjete, uz stručnu potporu gradskih službi, prošle godine u proljeće, javili su se na natječaj „Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020, mjera 07, Podmjera 7.4 Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Potrebna sanacija Ribičkog doma

Ukoliko KŠR Mrežnica prođe na natječaju, a nadamo se da hoće, dogradit će postojeći objekt i time stvoriti dodatnu vrijednost. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 500 tisuća kuna, a uključuje građevinsko- obrtničke radove, odvodnju, sanitarije, strojarske instalacije, ploče za označavanje i sve drugo što je potrebno za nastavak radova na dogradnji postojećeg objekta, gdje je temeljena ploča već napravljena. Na ovaj način praktički bi se dobio još jedan objekt čime bi se osigurao dodatni prostor kako za rad društva tako i za različite radionice, dodatne edukacije djece i ostalih zainteresiranih u vlastitim prostoru, jer je i cijela struktura natječaja usmjerena na otvorenost za građanstvo.

– Naš dom izgrađen je davno i svih proteklih godina održavali smo ga vlastitim sredstvima i radom članova, koliko god smo mogli, a naravno godine su učinile svoje. Pretprošle godine zamijenili smo krovište, nedavno smo nadogradili nadstrešnicu kako nam kiša i snijeg ne bi padali na ulaz i stepenište, a potom smo uredili i dimnjak, uglavnom činimo sve što možemo sami, zato bismo bili jako zadovoljni da uspijemo proći na ovom natječaju. Javili smo se uz suglasnost Gradskog vijeća, jer smo jedini imali svu potrebnu dokumentaciju. Riješene imovinsko-pravne odnose, sređene zemljišne knjige, građevinsku dokumentaciju, ispričao nam je Dario Bežan, predsjednik KŠR Mrežnica.

Riječ je o natječaju Ministarstva poljoprivrede, Fond za ruralni razvoj, pa iako je od prijave prošlo već jako puno vremena, za sada u Gradskoj upravi nemaju saznanja kada bi se mogli znati rezultati, no nadaju se da će konkretnijih informacija biti kroz nekoliko mjeseci obzirom da i inače svi natječaji idu jako sporo. Smatraju da je veliki plus što je natječaj bio usmjeren za ribičke domove, pa je ovaj projekt dobio dodatne bodove.

Podsjetimo, na isti natječaj Grad Duga Resa prijavio je i projekt uređenja groblja u Svetom Petru, a ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 2,9 milijuna kuna. Prema planovima, na groblju bi se postavila ograda, video nadzor, solarna rasvjeta, povećali bi se priključci za vodu, obnovile glavne staze na groblju, postavile klupe zasadilo nešto hortikulture. Najveća stavka u projektu je kompletno ograđivanje groblja, vrijedna oko 1,4 milijuna kuna s PDV-om, jer je riječ o velikoj površini. Uspije li se dobiti ovaj novac, napokon bi se na groblju riješio veliki problem krađa i nepoželjnog ponašanja, no za sada Grad može samo čekati rezultate natječaja. (KAportal)