‘Nastaviti će padati i vrijedit će – nula!’

POZNATI EKONOMIST O NAJVEĆEM ‘BALONU’ U LJUDSKOJ POVIJESTI ‘Nastaviti će padati i vrijedit će – nula!’

Nakon 18. prosinca 2017. godine kada je dosegnuo rekordnih 19.511 dolara, početak 2018. godine iznimno je loš za bitcoin i druge popularne kriptovalute kao što su Ripple, Ether i Litecoin, prenosi Bloomberg.
Već u siječnju, vrijednost bitcoina prepolovila se u odnosu na uspješni prosinac, a taj se pad i dalje nastavlja. Tijekom dana cijena bitcoina spustila se u jednom trenutku ispod 8000 dolara, dok se trenutno na burzi Bitstamp njegova cijena kreće oko 8600 dolara.
Nouriel Roubini, ekonomist koji je predvidio i globalnu ekonomsku krizu 2008. godine, izjavio je danas za Bloomberg TV kako je današnji pad vrijednosti bitcoina dokaz da je bitcoin bio “majka svih balona” te “najveći balon u ljudskoj povijesti”, od početaka predodređen da prsne. Roubini je u istom intervjuu najavio i da očekuje kako će bitcoin nastaviti padati sve do nule.
Bitcoin se posljednjih mjeseci suočavao sa sve većim političkim pritiscima i sigurnosnim rizicima, što se odrazilo na značajan pad njegove vrijednosti. Kako je prenio Bloomberg, najave sve jačih regulatornih politika koje su objavile Indija, Južna Koreja, Kina i Amerika, slučaj krađe u vrijednosti 500 milijuna dolara na japanskoj burzi Coincheck Inc., strah od manipulacije njegovom cijenom te Facebookova zabrana oglašavanja kriptovaluta doprinijeli su padu cijene bitcoina. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments