Sumnja se na meningokoknu sepsu: ‘Spašavali smo je dva sata…’

CIJELA ČAZMA ZAVIJENA U CRNO: UČENICA PETOG RAZREDA UMRLA U BJELOVARSKOJ BOLNICI Sumnja se na meningokoknu sepsu: ‘Spašavali smo je dva sata…’

U bjelovarskoj Općoj bolnici u nedjelju je iznenada preminula 11-godišnja djevojčica, a uzrok njezine smrti jest, kako procjenjuju liječnici, meningnokokna sepsa, javlja Bjelovar.live.

– Nažalost, istina je. Djevojčica je jučer u 17.48 sati dopremljena u bolnicu nakon višednevnog bolovanja kod kuće. Spašavali smo je dva sata, ali… Nažalost, dogodio se smrtni ishod. Pokušali smo sve što smo mogli, čak smo pozvali dodatne snage u vidu specijalista i pripremili hitan prijevoz za Zagreb. Nažalost, nismo je uspjeli spasiti – kazao je Davor Malčić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Bjelovar.

Djevojčica je 10-ak dana liječena kod kuće od gripe, da bi u nedjelju zbog pogoršanja stanja zaprimljena na Odjel pedijatrije. Terapije nisu pomogle, a stanje joj se naglo pogoršalo, uz pojavu simptoma koji su upućivali na razvoj teške infekcije. Liječnici su obavljali pripreme za transport u Zagreb, no u 19.40 djevojčica je izgubila svijest i stalo joj je srce. Reanimacija je trajala sat vremena, no bezuspješno.

U Osnovnoj školi Čazma trenutno se nalazi krizni tim Ministarstva obrazovanja koji učenicima 5. razreda pruža psihološku pomoć jer su djeca, prema riječima ravnateljice, doživjela strašan šok.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije priopćila je da su poduzeli sve potrebne preventivne mjere već prilikom sumnje na tog uzročnika.

– S epidemiološke strane poduzete su sve potrebne preventivne mjere koje se poduzimaju već prilikom same sumnje na navedenog uzročnika. U skladu s time, epidemiološkom obradom obuhvaćeni su najbliži kontakti oboljelog djeteta, učenice petog razreda osnovne škole u Čazmi – izvijestili su.

Među bliskim kontaktima, a riječ je o obitelji i učenicima istog razreda, nema oboljelih suspektnih na meningokoknu sepsu i meningitis, tako da su sve kontakt osobe u riziku obuhvaćene preventivnom terapijom, naglašavaju iz Zavoda, poručujući roditeljima da nema razloga za izostancima djece iz škole.

Sve osobe u riziku primile su preventivnu terapiju, a kod ostalih rizik nije veći nego što je to uobičajeno, s obzirom da kliconoša meningokoka u pučanstvu uvijek ima u manjem ili većem postotku. U priopćenju naglašavaju da je preminula djevojčica posljednji put bila u školi prije tri dana, tako da je prošla najčešća inkubacija za teške oblike meningokokne bolesti.

Iz Zavoda ipak upozoravaju da je uvijek moguća pojava sekundarnih slučajeva oboljelih, jer inkubacija može potrajati i do deset dana.

Ako unutar idućih deset dana netko od kontakata bliskih oboljeloj djevojčici razvije simptome visoke tjelesne temperature, s teškim općim stanjem, glavoboljom, povraćanjem i kočenjem vrata, a osobito osipom po trupu, treba se odmah javiti liječniku, upozoravaju iz Zavoda.

Uzorak za hemokulturu stigao je u mikrobiološku službu Zavoda u ponedjeljak, tako da uzročnik smrti djevojčice još nije potvrđen, a to će biti učinjeno najkasnije za pet dana. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.