Kim u predugom kaputu proslavio 70 godina od osnivanja Oružanih snaga Sjeverne Koreje

VIDEO: PREDOLIMPIJSKA PARADA U PYONGYANGU Kim u predugom kaputu proslavio 70 godina od osnivanja Oružanih snaga Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja je u četvrtak organizirala vojni mimohod u Pyongyangu, rekao je u četvrtak za AFP izvor u južnokorejskoj vladi, dan uoči svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.
Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca najavila da će sedamdeset godina od osnutka svoje vojske proslaviti 8. veljače, umjesto 25. travnja.

Vijest je zatekla svjetske prijestolnice nakon neobičnog diplomatskog zaokreta koji je početkom siječnja izveo Pyongyang iskoristivši ZOI kako bi uspostavio veze sa Seulom.

Analitičari misle da ovakvim dvojakim pristupom Sjever želi normalizirati svoj status “praktično nuklearne zemlje”. Možda će pokušati ishoditi ublažavanje sankcija protiv režima i stvoriti razdor između Južne Koreje i njezina saveznika Amerike.

Organizatori Zimskih olimpijskih igara rekli su da sjevernokorejska vojna parada neće utjecati na dinamiku tog sportskog događaja. Sjeverna Koreja je u četvrtak također dala do znanja da se tijekom igara neće sastati s izaslanicima Sjedinjenih Država.

 

 

“Nipošto se ne planiramo sastati s američkim dužnosnicima u prigodi našeg posjeta Jugu”, rekao je Cho Yong-sam, visoki dužnosnik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi službena agencija KCNA. “Nikad nismo i nećemo tražiti dijalog s SAD-om”.

Time su pokopane nade da bi taj sportski događaj mogao biti mjesto na kojem će se pokušati ublažiti napetosti vezane uz sjevernokorejski nuklearni program.

Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara bit će američko izaslanstvo koje će voditi potpredsjednik Mike Pence, kao i visoko izaslanstvo iz Sjeverne Koreje u kojem će biti mlađa sestra vođe Kim Jong Un-a i ceremonijalni šef države Kim Yon Nam.

Pence je u Japanu kamo je stigao na putu za Južnu Koreju rekao u četvrtak da su Sjedinjene Države spremne na sve mogućnosti kada se radi o Pjongjangu.

Također je najavio da se Washington priprema uvesti ekonomske sankcije, “najsnažnije ikad donesene protiv Sjeverne Koreje”. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments