Sabor o izjednačavanju stručnih i sveučilišnih studija

Hrvatski sabor raspravljat će o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, slijedom kojih bi se stručni studiji izjednačili, odnosno našli na istoj, sedmoj razini kvalifikacijskog okvira, kao i sveučilišni. Time bi se, tumačili su iz resornog Ministarstva znanosti, spriječila diskriminacija 50-ak tisuća studenata stručnih studija.

Kao čelna osoba Ministarstva koje je spomenuti prijedlog uputilo u proceduru, podržavam da se kvalifikacije razlikuju po vrsti, primjerice stručni i sveučilišni studiji po vrsti, s obzirom da je kod jednih veći naglasak na vještinama, a kod drugih na akademskim znanjima, ali ih ne smijemo razlikovati po razni ukoliko im je isti obujam, tumačila je ranije ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kada se, kaže, ne bi tako postupilo, diskriminiralo bi se 50-ak tisuća studenata stručnih studija koji najvećim dijelom studiraju na javnim sveučilištima, a koji ne mogu otići iz svojih mjesta zbog imovinskih ili drugih uvjeta u kojima žive. (hrt.hr)

 

Facebook Comments