Poziv premijeru Plenkoviću na razgovor o Centru “Vinko Bek”

Građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom” ponovno je pozvala predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da ih primi na razgovor. Traže rješenje za smještaj Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” i njegovih slijepih i slabovidnih korisnika. Optužili su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da iznosi neistinite činjenice o tome.

Inicijativa je još prije, stoji u priopćenju, obavijestila premijera da se djeca već tri godine nalaze u neadekvatnim uvjetima nakon što su iseljeni iz Centra “Vinko Bek” te je zatražila razgovor. Premijer je zatim od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku tražio očitovanje. Putem medija Ministarstvo se oglasilo priopćenjem “prepunim neistinitih činjenica”, kažu iz Inicijative. “Ministarstvo tvrdi da je u tijeku intenzivno traženje prostora za Centar za odgoj i obrazovanje ‘Vinko Bek’, ističući kako je za slijepe osobe s višestrukim oštećenjima osiguran potpuno odgovarajući prostor u Kušlanovoj ulici, koji zasad potpuno zadovoljava potrebe”, navode iz Inicijative.

Postavljaju pitanje zašto Ministarstvo intenzivno traži prostor, ako prostor u Kušlanovoj zasad potpuno zadovoljava potrebe. Uz to, dodaju, prešućena je činjenica da su školska djeca s višestrukim oštećenjima privremeno smještena u unajmljenom prostoru u Filipovićevoj ulici, za čiju najamninu je, navode, dosad utrošeno više od 500.000 kuna.

“Centar ‘Vinko Bek’ ima prostor koji je napušten u rujnu 2015. godine samovoljom tadašnje ravnateljice. Vaša Vlada za to nije odgovorna. No Vaša je Vlada odgovorna za nastavak vođenja pogrešne politike, od koje najviše štete imaju slijepa i slabovidna djeca s višestrukim oštećenjima”, stoji u priopćenju u kojem se navodi kako trenutačni kapaciteti zadovoljavaju jedva jednu petinu iskazanih potreba. Još jednom pozivaju premijera da primi na razgovor predstavnike roditelja i njihove Inicijative te sasluša njihove prijedloge. (hrt)

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.