Bijela kuća opovrgava da s Izraelom razgovara o aneksiji Zapadne obale

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da s Washingtonom razgovara o pripojenju židovskih naselja na Zapadnoj obali, no te izjave koje su Palestinci odmah osudili Bijela kuća je opovrgnula kao lažne što je rijedak primjer neslaganja dvojice čelnika.

“Što se tiče primjene suvereniteta, mogu reći da o tome već neko vrijeme razgovaram s Amerikancima”, citirao je Netanyahovu izjavu glasnogovornik desničarske stranke Likud. Netanyahu je mislio pritom na primjenu izraelskog zakona o naseljima, a što je korak ravan aneksiji. Ta su naselja trenutno pod jurisdikcijom izraelske vojske koja je Zapadnu obalu okupirala u ratu 1967. godine. Međunardona zajednica tu izraelsku aneksiju ne priznaje kao legitimnu.

“Navodi da su Sjedinjene Države razgovarale s Izraelom o planu aneksije za Zapadnu obalu lažni su”, rekao je k Bijele kuće Josh Raffel. “SAD i Izrael nikad nisu razgovarali o takvom prijedlogu i predsjednikov fokus ostaje na njegovoj izraelsko-palestinskoj mirovnoj inicijativi”, rekao je.

Neki su komentatori kazali da su Netanyahuove izjave Likudu pokušaj da se umiri člasntvo te desničarske partnerske stranke, a ne neki konkretan plan. No izjava je razljutila palestinskog predsjednika Mahmuda Abasada koji je rekao da bi aneksija “uništila sve napore da se pokuša i spasi mirovni proces”. “Nitko nema pravo razgovarati o stanju na okupiranoj palestinskoj zemlji”, rekao je palestinski dužnosnik Abu Rdainah iz Moskve gdje sudjeluje s Abasom na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. (hrt.hr)

 

Facebook Comments