Nizozemski ministar podnio ostavku nakon laži o Putinu

Veliki diplomatski skandal potresa Nizozemsku. Sada već bivši ministar vanjskih poslova Halbe Zijlstra bio je prisiljen podnijeti ostavku zbog laži o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Zijlstra je u ponedjeljak priznao da je lagao 2016. godine, kada je rekao da je nazočio sastanku s Putinom, održanom desetljeće prije, a na kojem je Putin navodno govorio o planovima za regionalno širenje, odnosno o Velikoj Rusiji.

Priznao je da nije nazočio sastanku, ali i dalje inzistira da je čuo o Putinovim opaskama od povjerljivog izvora čiji identitet ne želi otkriti. Moskva poručuje da je namjera optužbi od strane bivšeg nizozemskog ministra širiti “lažnu percepciju o namjerama Rusije”.

“Da ne opterećujem položaj ministra vanjskih poslova, nemam drugu mogućnost nego ponuditi ostavku njegovu veličanstvu. Učinio sam to sa žaljenjem u srcu, ali s punim uvjerenjem da Nizozemska zaslužuje ministra vanjskih poslova u kojeg neće sumnjati”, kazao je pred parlamentom vidno potreseni Zijlstra, kojega će privremeno na mjestu ministra vanjskih poslova zamijeniti Sigrid Kaag, poznat po tome što je vodio misiju Ujedinjenih naroda da uništi sirijsko kemijsko oružje u 2013. i 2014.godini.

Incident je nanio štetu ugledu vlade premijera Marka Ruttea, čelnika koalicije s ionako nesigurnom parlamentarnom većinom, piše Reuters. Incident se dogodio baš u vrijeme kada su diplomatski odnosi između dviju zemalja već zategnuti, ponajviše zahvaljujući slučaju pada zrakoplova Malaysia Airlinesa MH17 u Ukrajini, srušenog navodno od strane pro-ruskih separatista 2014. godine. (hrt.hr)

 

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.