Tisuće ljudi na bdjenju za žrtve pokolja u Parklandu

Nepregledno more svijeća osvjetljava noćno nebo nad Parklandom u saveznoj američkoj državi Floridi koja žali za 17-ero ubijenih u najkrvavijem napadu u nekoj od američkih škola od 2012.

Obitelji, prijatelji i susjedi, učenici, ujedinjeni u šoku i boli, pokušavaju razumijeti što je natjeralo 19-godišnjeg Nicolasa Cruza da hladno ubije njihove najdraže. Ostavi oružje i neopažen odšeće u trgovinu i McDonald’s. Uhićen je tek sat nakon masakra koji je počinio.

Svih 17 žrtava identificirano je, 14 je učenika, troje učitelja, a još je najmanje troje mladih u kritičnom stanju.

Na ubojicu Nicolasa Cruza FBI je upozorio prije godinu dana. Na društvenim je mrežama pozirao s oružjem, prijetio da će ubijati životinje. U jednom postu napisao je da će “biti profesionalni ubojica po školama!”

Nisu ga mogli, kažu u FBI-ju, “locirati”. Ipak, prošao je provjeru za nošenje oružja i legalno je kupio poluautomatsku pušku od trgovca na Floridi u veljači 2017.

Sinoć se pojavio kratko na sudu. Očiju uprtih u pod, na odluku sutkinje o pritvoru bez mogućnosti jamčevine, izrekao je samo dvije riječi: “Da, gospođo.”

“On je slomljeno ljudsko biće, on je slomljeno dijete”, smatra njegova odvjetnica.

U svom obraćanju naciji američki predsjednik Donald Trump nudi utjehu, ali nijednom riječju ne spominje riječ “puška” ili “vatreno oružje”.

“Prije svega puška je napravljena za ubijanje ljudi. Nisu za lov, nisu ni za što drugo! Vojska bi ih trebala imati, policija bi ih trebala imati – nitko drugi. Ali ne, 19-godišnjak ušeta u trgovinu i kupi je. Što će s tim? Ubiti čovjeka!” kaže praujak jedne žrtve.

Masakr učenika u Parklandu 18. je pucnjava u nekoj školi u SAD-u samo ove godine. Ponovno otvara desetljećima dugu raspravu o pravu na nošenje oružja koje je, inače, zajamčeno drugim amandmanom američkog ustava. (hrt.hr)

 

 

 

Facebook Comments