Sve više vršnjačkog nasilja u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Karlovcu – najveći porast ima zlostavljanje na društvenim mrežama

Na žalost, bilježi se trend rasta vršnjačkog nasilja u protekloj godini: u Hrvatskoj je bilo 745 kaznenih djela. Ima slučajeva cyberbullinga, u Splitu smo vidjeli slučaj da se udruži više učenika i na različite načine su protiv jednog učenika, snimaju to i objavljuju na društvenim mrežama. Policija čini puno na prevenciji, ali potreban je multidisciplinarni i međuresorni pristup ovom problemu jer ni jedna institucija to ne može sama riješiti, kazao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina danas u Karlovcu, gdje je u Gradskom kazalištu predstavama obilježen Dan ružičastih majica – međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja.

A baš kao u zemlji, takvog je nasilja sve više i u Karlovačkoj županiji. Posljednjih nekoliko godina ponajprije cyberbullyinga.

– Kroz preventivne aktivnosti nastojimo djecu upozoriti da se štetna ponašanja ne smiju činiti. Bilo što da napišete na društvenim mrežama, vrlo lako, bilo tko, XY, iskopira i preda na Državno odvjetništvo, može ih tužiti. Zato apel mladima: nemojte pisati na društvenim mrežama ništa što ne želite da se vama dogodi, poručio je Mario Sunarić iz Ureda načelnika
PU karlovačke.

Napomenuo je da PU karlovačka provodi niz preventivnih predavanja, usmjerenih na učenike od 4. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole, ali prevencija je mjerljiva kroz dugoročni period. Ne samo ona kojom se želi spriječiti nasilje bilo koje vrste, nego i devijantna ponašanja, ovisnosti.

– Nastojimo educirati mlade o štetnosti alkohola jer po nekim istraživanjima oni kreću s konzumacijom alkohola s 12-13 godina. Policija, sve druge institucije mogu napraviti bezbroj stvari, ali ako roditelji neće educirati djecu da ne smiju biti vani iza 23 sata, da ne smiju piti alkohol… to je pokazatelj u kojem smjeru mi svi zajedno moramo ići, naglasio je Sunarić. (kaportal.hr)

 

Facebook Comments