Tri godine im je trebalo da shvate da je pobjegao…

NEVJEROJATAN PROPUST DOMAĆEG PRAVOSUĐA Iz zatvora poslan na liječenje, ali se nije vratio. Tri godine im je trebalo da shvate da je pobjegao…

Gotovo dva desetljeća od inkriminacija koje ga terete za 18-milijunsku zloporabu položaja u tvrtki Turist na Pagu krajem 90-ih godina, Županijski sud u Zadru je krajem veljače odlučio da će bivšem logističaru MORH-a 61-godišnjem Zdravku Turčiću ipak suditi u odsutnosti, piše Slobodna Dalmacija.
Zadarski sud prihvatio je taj zahtjev tužiteljstva tek krajem veljače nakon što je prije toga u ovom postupku održano čak osam ročišta pri čemu je Turčiću poziv dostavljan na dvije adrese u Zagrebu, iako je u bijegu pred zakonom od 2013. godine. Tada se, naime, trebao javiti u Zatvor u Zadru na daljnje izvršavanje kazne zatvora iz Zatvorske bolnice u Zagrebu gdje je bio na liječenju.

U bolnicu je upućen po pravomoćnom rješenju Županijskog suda u Zadru, no da se ipak nije vratio u Zatvor doznalo se tek na raspravi zakazanoj 2016. godine.

– Dostava poziva nije bila uredna pa se ispostavilo da se optuženi nije vratio na izdržavanje kazne iz bolnice gdje je bio na operaciji – rekao je na početku suđenja sudac Hrvoje Visković nakon što je Uprava za zatvorski sustav izvijestila Županijsko državno odvjetništvo u Zadru da se Turčić trenutno ne nalazi u nekoj od kaznionica jer se 17. veljače 2015. godine nije vratio s odobrenog prekida kazne zatvora zbog čega je za njim izdana tjeralica.

Ovaj diplomirani pravnik i ekonomist isto je napravio i 2012. godine kada se u zadarski zatvor nije vratio iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, piše Slobodna Dalmacija.

I tada je za njim bila raspisana tjeralica, no taj je put uhićen 13. veljače 2013. godine. Prije toga je u zadarski zatvor prebačen iz Zatvora u Gospiću kako bi zbog procesuiranih prijevara nastavio služiti zatvorsku kaznu od tri godine i šest mjeseci. No to nije jedini apsurd.

Iako je za njim raspisana tjeralica 2016. godine, terenskom provjerom adrese stanovanja 2017. godine utvrđeno je da se Turčić odselio s adrese u Zagrebu, te da je brisan iz registra temeljem Zakona o prebivalištu, zbog čega više nema nikakvo prebivalište niti boravište.

– Kako optuženik unatoč proteku vremena od tri godine od raspisivanja tjeralice do danas nije pronađen, valja zaključiti da se i dalje nalazi u bijegu, odnosno da nije dostižan državnim tijelima, što su sve razlozi da se optuženiku sudi u odsutnosti – navodi se u rješenju Županijskog suda u Zadru kojeg je 26.veljače potpisala Dijana Grancarić, predsjednica Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru koji je dvadeset godina od početka cijele priče prihvatio realnu opasnost od nastupa zastare kaznenog progona.

– Uzimajući u obzir težinu inkriminiranih kaznenih djela, te činjenicu da su počinjena 1996., 1998. i 1999. godine, dakle, prije više od 20 godina, vijeće smatra da su sve to osobito važni razlozi da se optuženiku sudi u odsutnosti, jer bi daljnjem odugovlačenjem postupka postojala opasnost od nastupa zastare kaznenog progona – navodi se u obrazloženju Županijskog suda u Zadru.

Turčić se tereti za više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava od 1996. godine do 2000. godine. Još 2010. godine osuđen je na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od godine dana nakon što je u njegovoj kući pokraj Kumrovca policija pronašla arsenal oružja, a procesuirane su mu i dvije prijevare. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments