PAD NA WALL STREETU NAKON OSTAVKE TRUMPOVOG EKONOMSKOG SAVJETNIKA ‘Ako se naša najveća strahovanja potvrde, tržište bi moglo pasti još i više!’

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle, no nakon zatvaranja tržišta terminski S&P 500 indeks pao je više od 1 posto jer je Gary Cohn, glavni ekonomski savjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i zagovornik slobodne trgovine, podnio ostavku.

Rast tih indeksa tijekom redovnog trgovanja podržala je nada ulagača da Trump neće uvesti carine na uvoz čelika i aluminija, nego da su te njegove najave samo taktika u pregovorima o trgovini.

No, trgovalo se nesigurno jer je, unatoč pozivima vodećih republikanaca u američkom Kongresu da odbaci taj prijedlog, Trump poručio da ostaje pri planu o uvođenju carina i da “trgovinski ratovi nisu tako loši”.

“Tržište ne voli nesigurnost, ono želi čuti hoće li biti ovako ili onako. Ako se naša najveća strahovanja potvrde, tržište bi moglo pasti čak i više nego prošloga tjedna. Isto tako, tržište bi moglo porasti ako se pokaže da neće biti trgovinskih ratova”, kazao je Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Prošloga su četvrtka vodeći indeksi na Wall Streetu oštro pali, nakon što je Trump najavio carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto jer je to izazvalo strahovanja od rasta inflacije u SAD-u, povećanja troškova poslovanja kompanija u pojedinim sektorima i izbijanja trgovinskih ratova.

No, početkom ovoga tjedna tržište je nadoknadilo dio tih gubitaka jer su ulagači vjerovali da se radi samo o Trumpovoj prijetnji zbog visokog trgovinskog deficita SAD-a i da će nakon najave o carinama uslijediti pregovori o tome kako riješiti situaciju.

Međutim, nakon zatvaranja tržišta terminski S&P 500 indeks potonuo je više od 1 posto, što najavljuje pad cijena dionica na početku trgovanja na Wall Streetu u srijedu.

Ostavka protivnika protekcionizma
Posljedica je to vijesti da je direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta Gary Cohn, koji slovi za najvećeg protivnika protekcionističkih snaga u Trumpovoj administraciji, iznenada podnio ostavku.

Cohn nije javno obrazložio ostavku, no iz Bijele kuće potvrđuju da je sukob oko carina pridonio njegovoj ostavci, ali poručuju i da to nije jedini razlog.

Osim pada S&P 500 terminskog indeksa, pod pritiskom se odmah našao i tečaj dolara jer na tržištima vlada velika nesigurnost.

Cohna bi mogao zamijeniti Peter Navarro, direktor Nacionalnog trgovinskog savjeta u Bijeloj kući, čime bi se, smatraju analitičari, otvorio put za protekcionističke snage.

“Tržište se plaši da je ovo definitivni signal da će carine biti uvedene. Mogućnost trgovinskih ratova sada se povećala. Ekonomski nacionalisti su prevladali”, kaže Monica de Bolle iz Petersonova instituta za međunarodnu ekonomiju.

Trump je jučer, nakon razgovora sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Bijeloj kući, optužio Europsku uniju da “čini gotovo nemogućim” američko poslovanje s njom.

“Europska unija bila je osobito tvrda prema SAD-u. To čini gotovo nemogućim naše poslovanje s njima, a oni ipak i dalje šalju svoje automobile u SAD. Ako im uvedemo carine od 25 posto, vjerujte mi neće to još dugo raditi”, kazao je Trump.

A nakon što je Trump nedavno najavio carine na uvoz čelika i aluminija, početkom ovoga tjedna Europska komisija poručila je da će u srijedu razmatrati protumjere Trumpovoj odluci, da će odgovor Europe biti “brz, čvrst i razmjeran” i u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 7.146 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 posto, na 12.113 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 5.170 bodova.

Facebook Comments