Nastavlja se sjednica Sabora koja je sinoć prekinuta zbog prijetnje Mostovih zastupnika

Hrvatski sabor će nastaviti raspravu o izmjenama zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću (DSV) i o područjima i sjedištima sudova, koja je prekinuta sinoć
Za navedene izmjene iz Vlade kažu da su dio mini pravosudne refrome. Oporba pak tvrdi da se radi o izmjenama kozmetičke naravi.

Vlada želi pravosuđe i njegovo funkcioniranje dići na višu razinu, napraviti bolju mrežu sudova, ojačati neovisnost pravosuđa, naglasio je u srijedu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i objasnio što se izmjenama želi postići.

Utvrdili smo da prekršajni sudovi imaju manji broj predmeta, da suci nisu dovoljno iskorišteni, spajanjem općinskih i prekršajnih sudova imat ćemo dobrodošlu “kadrovsku infuziju”, rekao je ministar.
Izmjenama se, naveo je, želi poslati i poruka jasnijeg, transparentnijeg rada Državnog sudbenog vijeća. Zbog nezadovoljstva načinom imenovanja sudaca, odnosno sporosti postupaka, predlaže se da je DSV dužan u roku šest mjeseci od raspisivanja javnog poziva imenovati suca, vodeći računa, uz ostalo, o bodovima s rang ljestvice.

Reformom se jača i neovisnost pravosuđa, naglašava Bošnjaković, jer se ukida odredba da ministar daje mišljenje u procesu imenovanja predsjednika sudova, a neće više moći, kao do sada, imenovati v.d. predsjednika suda ako predsjednik negdje nije izabran, već će odluku o tome donositi DSV.

Mijenjaju se i odredbe izbora predsjednika Vrhovnoga suda tako da DSV šest mjeseci prije isteka njegova mandata raspisuje javni poziv, kandidature se dostavljaju Uredu predsjednice Republike, koja sve te kandidature dostavlja na mišljenje saborskom Odboru za pravosuđe i općoj sjednici Vrhovnoga suda.(tportal)

Facebook Comments