Hoće li Trump zbog ovog poteza dobiti Nobelovu nagradu ili će izbiti Treći svjetski rat?

Američki predsjednik Donald Trump ‘u letu’ je donio odluku da se sastane s Kim Jong-unom, a riječ je, kako ocjenjuju analitičari, o najsmionijem i najrizičnijem potezu u njegovu dosadašnjem mandatu koje ionako obiluje kršenjem standardnih obrazaca.
Udobno smješten u Ovalnom uredu, predsjednik Trump zaprepastio je i svoje savjetnike i južnokorejske goste kada je pristao, samo tako, na ponudu diktatora naoružanog nuklearnim oružjem da se sastanu.

Nekoliko američkih administracija pomno je razmatralo i uredno odbijalo takve ponude, proganjane slikom katastrofalnog sastanka Johna F. Kennedyja i Nikite Hruščova 1961., koji je samo potaknuo kubansku raketnu krizu.

Neopterećen takvom povijesnom prtljagom, Trump je pristao na sastanak s Kimom ne savjetujući se ni s kim, ponajmanje sa svojim državnim tajnikom Rexom Tillersonom koji je bio pola svijeta daleko, u Adis Abebi.
Trumpovi spin doktori odmah su požurili protumačiti tu odluku kao dokaz njegove političke genijalnosti – prvo je natjerao prestrašene Sjevernokorejce za pregovarački stol, a zatim bio dovoljno velik da prihvati njhovu kapitulaciju.

Jedan od pristaša već ga vidi na putu za Oslo. “Predsjednik Trump ide prema Nobelovoj nagradi”, rekao je republikanski kongresnik Luke Messer.

Trumpova kaotična prva godina u uredu sugerira, međutim, drugačije objašnjenje.

Vatra i bijes
Trump je od početka instiktivno vjerovao da je “pokazivanje mišića” jedini način na koji se može sa Sjevernom Korejom i grdio je bivše predsjednike što su bili slabići i njemu ostavili da čisti nered.

Slijedile su ekonomske sankcije i uvrede, te prijetnje da će se na sve sjevernije od 38. paralele sručiti “vatra i bijes”.(Tportal)

Facebook Comments