Grabar-Kitarović s Macrijem o jačanju suradnje i hrvatskoj iseljeničkoj zajednici

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Buenos Airesu sastala s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem s kojim je razgovarala o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u toj državi, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, gospodarstvu i kulturi.

Razmjenili smo puno razmišljanja oko toga kako poboljšati odnose dviju država, kako Hrvatska može pomoći Argentini u okviru Europske unije u smislu daljnje trgovine i potpisivanja sporazuma s Mercosurom, istaknula je predsjednica, spomenuvši južnoamerički trgovinski savez u kojemu se nalaze Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, dok je Venezuela suspendirana. Savez surađuje i s drugim južnoameričkim državama te je u procesu potpisivanja trgovinskog sporazuma s Europskom unijom.

Posebna tema razgovora bila je hrvatska iseljenička zajednica u Argentini, a u tom kontekstu smo naravno govorili i o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, otkrila je Grabar-Kitarović.
S Macrijem je razgovarala i o jačanju gospodarske suradnje koja će biti tema i hrvatsko-argentinskog gospodarskog foruma koji se održava sutra. U izaslanstvu Hrvatske gospodarske komore koje će sudjelovati na forumu bit će predstavnici 18 hrvatskih tvrtki.

Dvije države su potpisale i ugovor o daljnjoj kulturnoj suradnji, a Grabar-Kitarović se susrela i s predsjednicom argentinskog parlamenta.

Zahvalila je Hrvatima koji su prisustvovali svečanostima polaganja vijenaca na Trgu San Martin, izrazivši zadovoljstvo što su pokazali da su ponosni argentinski građani, no da i dalje održavaju veze i vole svoju Hrvatsku. U Argentini živi između 200 i 250 tisuća pripadnika hrvatske zajednice.

Grabar-Kitarović je na višednevnoj južnoameričkoj turneji tijekom koje će osim Argentine posjetiti i Čile i Brazil. Zadnjeg dana boravka u Argentini, u srijedu, posjetit će hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju. Predsjednica će u Tucumanu također posjetiti Sveučilište San Pablo gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat, a u Rosariju će otvoriti počasni konzulat RH, nakon čega u četvrtak putuje u Čile. (hrt.hr)

 

Facebook Comments