DI SU PARE? EU točno izračunala kako Vlada troši naš novac, u vrhu smo kada su ‘uhljebi’ u pitanju

Eurostatovi podaci otkrivaju da je Hrvatska pri europskom vrhu kada je izdvajanje za troškove države u pitanju.

Otkako je Hrvatska u Europskoj Uniji drastično se povećala količina statističkih podataka o našoj zemlji, naročito zbog činjenice da smo sada dio Eurostatove statističke mreže. Stoga često imamo priliku u jednostavnim i modernim infografikama pogledati različite informacije o životu u Hrvatskoj.

Najnovija u seriji Eurostatovih interaktivnih infografika pozabavila se time kako pojedine članice EU troše proračunski novac. Drugim riječima, di su pare.

Podaci za Hrvatsku pokazuju tako da najveći dio, gotovo 15 posto domaćeg BDP-a, odlazi na socijalnu skrb, od čega najviše odlazi na brigu o starijima odnosno mirovine.

Uhljebi u vrhu potrošnje
Slijede dragi nam uhljebi, odnosno javni službenici i dužnosnici, koji “popapaju” idućih gotovo devet posto godišnjeg BDP-a. Na trećem su mejstu izdvajanja za zdravstvo, u čemu prednjače troškovi bolnica.

Najmanje se, prema tim podacima, troši na izgradnju infrastrukture i brigu o zaštiti okoliša.

Usporedbe radi, u susjednoj Sloveniji izdvajanje za zdravstvo je na drugom, a troškovi države tek na trećem mjestu. Tako je, uostalom, i prosječno stanje u EU, pa čak i letimičan pogled na infografiku otkriva da smo pri europskom vrhu kada je izdvajanje za državu u pitanju.(100posto.hr)

 

Facebook Comments