“Mislim da je slučaj Agrokor vrlo važan za RH. Bitno je da se taj proces sad dovrši’

RAVNATELJ SOA-e O SIGURNOSNIM PRIJETNJAMA, HAKIRANJU, AGROKORU… ‘Mislim da je slučaj Agrokor vrlo važan za RH. Bitno je da se taj proces sad dovrši’

Ravnatelj SOA-e (Sigurnosno-obavještajna agencija) Daniel Markić rekao je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da SOA vrlo blisko surađuje s DORH-om i MUP-om u slučaju Agrokor.
– Mislim da je slučaj Agrokor vrlo važan za Hrvatsku. Bitno je da se taj proces sad dovrši, da ljudi koji su zaduženi za rješavanje tog procesa mogu raditi u miru, a tu služba, odnosno SOA, ima svoju ulogu – rekao je Markić, koji se zatim osvrnuo na potencijalne sigurnosne ugroze zbog nestabilne situacije na Bliskom istoku.

– Promjene na terenu u Siriji i Iraku mogu utjecati na sigurnost u određenim zemljama Europske unije, našeg susjedstva pa i Hrvatske. Iako smatramo da je prijetnja relativno mala, ne možemo reći da ne postoji – rekao je odgovarajući na pitanje prijeti li Hrvatskoj opasnost od bivših ISIL-ovih boraca koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu.

Na pitanje jesu li pojedini suci i dalje mogući sigurnosni problem, Markić je odgovorio da nije primijetio da je SOA rekla da su suci problem za nacionalnu sigurnost.

– Ali kao i u svakoj instituciji problemi mogu postojati, i SOA će i tu imati konstruktivnu ulogu – kazao je njezin ravnatelj.

– Ako ima slučajeva da je netko povezan s podzemljem, SOA ukazuje na te probleme nadležnim institucijama, dodao je.

Na pitanje koji je trenutačno najveći problem nacionalne ugroze Hrvatske i je li problem i rusko hakiranje, Markić kaže da hakiranje svakako postoji.

– No, je li ono rusko ili nije, o tome izvještavamo državni vrh, ali ne postoji niti jedan veliki problem niti je Hrvatska na rubu provale – kazao je ravnatelj SOA-a. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments