Đuroković: Naše misli usmjerene su jasenovačkom području

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je za HRT da očekuju porast vodostaja. Nažalost Una još uvijek ima veliku snagu i u porastu je, kiša još pada pa opća hidrološka sitacija nije dobra, rekao je. No mi radimo svoj posao i provodimo hitne intervencije.

Oko milijardu kubnih metara vode pohranili smo u retencije Odransko, Lonjsko i Mokro polje i zatvorili ustavu Trebež kako bismo što više vode zadržali u prirodnim retencijama kako bi pritisak na nasipe bio što manji, rekao je Đuroković. Nema razloga da uz provedbu hitnih mjera cijeli sustav ne obranimo, dodao je.

U Lici će i dalje rast vodostaj u Kosinjskoj dolini, no nažalost tamo nema pomoći jer je riječ o prirodnom fenomenu gdje je doticanje vode puno veće od količine koja putem Markovih ponora može poteći prema moru.

Za područje Karlovca možemo reći da smo odahnuli jer smo uspostavili sustav obrane od poplava i niti jedna kuća nije bila ugrožena. Sada su sve naše misli i aktivnosti usmjerene jasenovačkom području, rekao je Đuroković. (hrt.hr)

 

Facebook Comments