U njoj stoji da nema govora o uvođenju rodne ideologije

JUTARNJI PRVI DOZNAJE SADRŽAJ DODATNE IZJAVE KOJU ĆE VLADA USVOJITI UZ ISTANBULSKU KONVENCIJU! U njoj stoji da nema govora o uvođenju rodne ideologije

Republika Hrvatska smatra da se Istanbulska Konvencija prvenstveno odnosi na zaštitu žena od nasilja i nasilja u obitelji. Republika Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obveze uvođenja rodne ideologije niti redefiniranje ustavne definicije braka. Republika Hrvatska smatra da je konvencija u skladu s Ustavom RH, posebno s odredbama o ljudskim pravima i slobodama – ovo su dijelovi interpretativne izjave koju će Vlada sutra na sjednici usvojiti zajedno sa Zakonom o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulskom konvencijom.

Izjava je usklađena s pravnom službom Vijeća Europe i kao takva ne bi trebala predstavljati problem, jer ne zadire u bitne odredbe Istanbulske konvencije, a danas je podržana i na sastanku koalicijskih partnera u Vladi, nakon što je i večer prije Predsjedništvo HDZ-a dalo potporu ratifikaciji s 19 glasova za i šest protiv.

Interpretativna izjava, dakle, samo pobliže pojašnjava da se Istanbulska konvencija odnosi na zaštitu žena od nasilja i nasilja u obitelji, da u njoj nema govora o uvođenju tzv. rodne ideologije, ali i – što dosad nije bilo poznato – da nema govora o redefiniranju ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene, što je u Ustav ušlo nakon referenduma koji je izborila Udruga U ime obitelji. Nadalje, u interpretativnoj izjavi naglašava se da je Istanbulska konvencija u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, a posebno s odredbama o ljudskim pravima i slobodama, kao i ustavnom zaštitom manjinskih prava.

Očekuje se da će Zakon o potvrđivanju Istanbulske konvencije sutra biti usvojen i poslan u saborsku proceduru, iako nisu svi HDZ-ovi ministri u Vladi baš bili potpuno za ratifikaciju konvencije, međutim, neki su sada zadovoljeni s ovom izjavom, koja formalno-pravno i nema težinu, dok neke ne zadovoljava sama izjava, ali ne žele zbog toga izazvati potrese u Banskim dvorima, jer jasno je što se dogodilo kada su zadnji put u Plenkovićevoj Vladi Mostovi ministri glasali protiv većine. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments