‘Eskalacija sukoba na Kosovu: Potez Prištine izazvao je kaos

VIDEO – Marko Đurić, direktor srpskog Ureda za Kosovo, odveden je u Prištinu, gdje je izveden pred prekršajnog suca, a zatim mu je određeno protjerivanje s Kosova

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije u ponedjeljak u 17.30 sati, priveli direktora Ureda za Kosovo Marka Đurića. Uhitili su i njegovog suradnika Željka Jovića koji je ozlijeđen dok se opirao uhićenju. Zasad nije poznato što je s Nikolom Selakovićem, tajnikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Đurić je uhićen u dvorani Mitrovačkog dvora gdje je počeo razgovor u sklopu unutarnjeg dijaloga o Kosovu. Prema izvješćima RTS-a s terena oko 13 sati, jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s fantomkama na glavama, raspoređene u nekoliko blindiranih vozila, na raskršću kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontroliraju promet i putnike. Izazvalo je to novo pogoršanje odnosa između Beograda i Prištine.

Situaciju je dodatno zakompliciralo i Đurićevo uhićenje. Kako javljaju kosovski mediji, Marko Đurić odveden je u Prištinu, gdje je izveden pred prekršajnog suca, a zatim mu je određeno protjerivanje s Kosova te su ga tamošnje vlasti sprovele prema graničnom prijelazu Merdare odakle je ušao u Srbiju. Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je Đurić na Kosovo ušao ilegalno i da je kosovska policija postupila profesionalno i u skladu sa svojim ovlastima. Dodao je da ovaj slučaj ne treba utjecati na dijalog između država. U Beogradu je oko 19.30 sati počela sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost.

Vlasti u Prištini zabranile su u ponedjeljak ulazak na teritorij Kosova srbijanskim ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen i šefu vladina ureda za Kosovo Marku Đuriću, te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

EU poziva na suzdržanost na Kosovu nakon uhićenja Đurića
“Pozivamo vlasti Srbije i Kosova da pokažu potrebnu suzdržanost i zrelost kako sadašnja situacija na Kosovu ne bi dodatno eskalirala”, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

Glasnogovornica ističe da se sva pitanja od obostranog interesa trebaju rješavati unutar dijaloga pod okriljem EU-a, koji za krajnji cilj ima normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Direktor ureda za Kosovo srbijanske vlade Marko Đurić i glavni tajnik ureda srbijanskog predsjednika Nikola Selaković doputovali su u ponedjeljak u Kosovsku Mitrovicu unatoč zabrani kosovskih vlasti.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli je izjavio da nitko bez dozvole ne može ući na teritorij Kosova i upozorio da će biti uhićen svatko tko to pokuša. Nakon što je Đurić uhićen prosvjedovali su kosovski Srbi, a kosovska policija upotrijebila je suzavac da rastjera mnoštvo. (24sata.hr)

Facebook Comments