CIJELI SL. BROD BEZ PITKE VODE, GRADONAČELNIK: ‘OVO JE RAVNO ČINU TERORISTIČKOG NAPADA!’

Voda na vodocrpilištu Slavonski Brod onečišćena je i nije za piće, pokazala je analiza četiriju uzoraka vode izuzetih iz dva bunara, vodospreme i jednog ugostiteljskog objekta, izvijestio je u petak navečer Stožer civilne zaštite Grada Slavonskog Broda.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara onečišćenje vodocrpilišta povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu oko 13 sati zapadno uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda za naftu i naftne derivate došlo do istjecanja naftnih derivata u okoliš.

– Ovo onečišćenje se direktno povezuje s incidentom. Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije imao je nalaze vode od 19. i 20. veljače i bili su ispravni. Nakon incidenta nismo bili informirani o situaciji, pa smo sami otišli na teren. Trenutno, voda nije za piće i pripremanje hrane u Slavonskom Brodu i općinama Bebrina, Brodski Stupnik, Sibinj, Oriovac, Podcrkavlje i Bukovlje, izjavio je Duspara nakon izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Slavonskog Broda.

Najavio je da će tijekom noći iz Zagreba biti upućeno deset cisterni vode, a kako su i u pregovorima da se i iz robnih zaliha nabavi određena količina vode u bocama.

Građani pokupovali vodu
Tijekom noći, nakon objave prve informacije o zdravstvenoj neispravnosti vode, građani su pokupovali vodu s benzinskih crpki koje su sinoć bile otvorene, a u jutarnjim satima dobar dio njih obišao je i trgovine, javlja SBplus.

U međuvremenu, u subotu su cisterne u grad stigle te je objavljen i raspored raspodjele pitke vode.

Kako piše SBplus, na službenim stranicama Grada Slavonskog Broda objavili su i informaciju kako su u Gradskoj upravi otvorili dežurne telefone za sve upite građana vezane uz probleme s vodom.

– Mjesta panici nema jer iz Zagreba prema Slavonskom Brodu već putuje dodatnih 200 tisuća litara vode iz robnih zaliha. Te dodatne količine vode također će biti podijeljene građanima, navodi portak SBplus.

Podnesena prijava
U subotu ujutro u intervjuu za televiziju N1 Duspara je zagađenje, zbog kojega je podnesena i kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja, usporedio s terorističkim napadom.

– Ovo je ravno činu terorističkog napada. Ovo nije mala stvar, ovo se nije moralo dogoditi da su se poduzele prave mjere, kazao je Duspara.

Tvrdi da se incident pokušao zataškati.

– Sanacija nije odrađena, to je na ulazu u Slavonski Brod. Problem je u tome što sanacija nije odrađena, skinut je samo površinski sloj. Ovo se pokušalo zataškati, nije iscurilo 150 litara kako su rekli već mislim da se radi i preko 10 tisuća litara derivata, kazao je Duspara i istaknuo da su na noge digli ministarstva koja su, ističe, prvotno dobila krive informacije.

Duspara je komentirao i zadnje informacije po kojima se neki građani već žale da imaju zdravstvenih problema zbog zagađene vode.

– Normalo da osjetljivi mogu to povezati s ovim, ali postoje institucije koje to mogu utvrditi. Ovo je opasnije kod inhalacija, s obzirom na velike količine dizela i benzina. Građani koji misle da su otrovani moraju se javiti na Hitni prijem bolnice, kaže Duspara.

Teroristički napad
– Mi ćemo otkriti tko je počinitelj ovog terorističkog napada, kaže Duspara.

– Na ovom području je oko 80 do 90 tisuća stanovnika. U kontaktu smo i s Toksikološkim zavodom kako bi vidjeli kako djeluje dušik kojm je ispitivan cjevovod, kao i kakve su posljedice kemijskog djelovanja pjene koju su vatrogasci koristili za saniranje mjesta incidenta. Postoji mogućnost da je na više mjesta došlo do onečišćenja. Velik dio produktovoda ide kroz šipražje gdje ni inspektorica ni ostali nisu prošli, upozorava Duspara.

Kako navodi, zamjenica ministra zaštite okoliša i energetike mu je kazala da je inspektorica prošla tri četvrtine terena. No, kaže da ga zabrinjava da se nakon incidenta nije poduzelo ništa.

– Išlo se sakrivati, tvrdi se da je isteklo 150 litara, a možda je isteklo više od 10 ili 15 tisuća litara. Ovo nije bio najbolji način da se radi bez znanja javnosti. Mislim da nisu bile poduzete sve mjere. Kad se produktovod čisti moraju postojati bazeni koji će primiti talog, rekao je Duspara.

Upitan za komentar priopćenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u kojem stoji da se incident u srijedu dogodio na području s glinovitim tlom i da nije moguće prodiranje naftnih derivata u dublje slojeve, Duspara je ocijenio neozbiljnim.

– Malu djecu u vrtiću uče da par kapi nafte može zagaditi velike količine pitke vode, samo je pitanje kad će doći. Ja nisam očekivao da će se dogoditi tako brzo. Očekivao sam za tjedan ili deset dana. Pričati o glini je dosta neozbiljno, rekao je.

Iznad dopuštenih koncentracija
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković je izvijestio da su uglikovodici na sva četiri ispitana mjesta iznad maksimalno dopuštenih koncetracija te da takva voda nije ispravna.

– Što se tiče lakohlapljivih aromatskih ugljikovodika i benzena, ti nalazi su uredni. Večeras su uzorkovani novi uzorci i rezultati će biti poznati sutra tijekom dana, rekao je Cvitković, najavljujući da će u subotu ujutro biti izuzeti novi uzorci za treću analizu.

Nakon sjednice gradskog Stožera za civilnu zaštitu održana je i sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, kako bi se načelnike općina u koje se distribuira voda iz Slavonskog Broda upoznalo sa svim nužnim detaljima.(jutarnji.hr)

Facebook Comments