Aktualno Županija

Dočekali proljeće: 300 migranata privremeno stacioniranih u Velikoj Kladuši kreće u “proboj” prema Sloveniji

Nove učestale krađe čamaca na desnoj obali Kupe znak je da se ponovno aktivirala migrantska ruta kroz Karlovačku županiju. Tijekom zimskih tjedana neki nisu ni pokušali ući u Hrvatsku zbog visokog snijega, a određen je broj i onih koji su krenuli, ali ih je vratila hrvatska policija.

Spavaju u pčelarskim kamionima

U Velikoj Kladuši oni su uglavnom u privatnim smještajima te u napuštenim objektima, a na ulicama su relativno dobro prihvaćeni. Tamošnje stanovništvo smatra se dužnim pomoći im, pa im na svakodnevnoj bazi doniraju potrepštine, hranu, odjeću i novac.

Oni, dakako, ne žele ostati u susjednoj državi, već se na svaki mogući način domoći neke od bogatijih zemalja EU. Stoga im, dakle, osim za tranzit, nije zanimljiva ni Republika Hrvatska. U Velikoj Kladuši se osjećaju sigurno, te ih je moguće vidjeti svakodnevno na gradskim ulicama, za razliku od Hrvatske kojom prolaze noću. Usput provaljuju u vikendice i druge objekte, pa čak i u pčelarske kamione parkirane uz rubove šuma, tražeći tamo zaklone.

Sve teže se s ovim problemom nose lokalne vlasti u Velikoj Kladuši pa su zatražili pomoć od onih s federalne razine. Zasigurno će odahnuti dolaskom toplijih dana, jer će svi njihovi gosti krenuti dalje. Karlovačka policija i dalje ne iznosi brojeve o uhvaćenim ilegalcima u svojim dnevnim priopćenjima jer je službeni stav kako se radi o pojedinačnim slučajevima, a ne novoj migrantskoj ruti.

Policija ih vraća u BiH

Prema najnovijim podacima udruge koja se bavi pitanjim migranata i izbjeglica “Are You Syrious”,na sjeverozapadu BiH, odnosno na potezu od Velike Kladuše do Bihaća trenutno je tristotinjak izbjeglica. Aktivistima su se požalili da su već pokušali ući u Hrvatsku, neki su već bili došli do Karlovca, Splita, Rijeke i Zagreba, ali bi ih policija vratila do graničnog područja, a onda natjerala da pješače natrag u BiH.(KAportal)