Aktualno Županija

Opsežno izvješće o kulturi pohvalno za Zorin dom – karlovačko gradsko kazalište produktivnije i od nekih HNK

Državni zavod za statistiku objavio je iscrpno izvješće o kulturi u 2016. godini, a najveća pozornost posvećena je kazališnoj umjetnosti. Ovako svedeni podaci poprilično su pohvalni za Gradsko kazalište Zorin dom, koje je bilo produktivnije i od nekih od Hrvatskih narodnih kazališta ili renomiranih zagrebačkih kazališnih kuća.

Tijekom 2016. godine u Hrvatskoj je djelovalo ukupno 177 kazališta, a Zorin dom je po produktivnosti na 15. mjestu. Karlovačko kazalište tako je odradilo 146 programa, od čega šest u inozemstvu što ih također svrstava pri vrh hrvatske ljestvice. Zgodna usporedba je sa HNK u Osijeku, koje je imalo 141 program, iako ima i znatno šire područje djelovanja (opere, operete, mjuzikli…), a rijeđe je pozivano i na gostovanja u inozemstvo (četiri puta).

Usporedbe radi, kako bi zornije prikazali razliku između “običnog” gradskog kazališta i HNK, osječko Hrvatsko narodno kazalište ima 205 zaposlenika, a Zorin dom 22. Sve to, dakako, ne znači da su Osječani u 2016. slabo radili i bili slabo produktivni, već da je karlovačko kazalište odradilo zaista sjajan posao. Uostalom, Zorin dom je imao više programa i od renomiranih kazališnih kuća kao što su Istarsko narodno kazalište u Puli, Gradsko kazalište Marina Držića u Dubrovniku, Zagrebačkog kazališta mladih, Histriona i tek neznatno manje od HNK u Varaždinu pa i HNK u Splitu.

Inače, predstave Gradskog kazališta Zorin dom bile su i vrlo dobro gledane. U Karlovcu i na gostovanjima po Hrvatskoj vidjelo ih je tijekom 2016. godine 24.527 gledatelja, a na šest inozemnih gostovanja bilo je 1.030 gledatelja. U prosjeku je to oko 175 gledatelja po programu, što je zaista odličan rezultat. Nešto slabiji ukupni prosjek imale su baletne predstave koje je u prosjeku gledalo 130 posjetitelja, dok su najpopularnije bile komedije s prosjekom od oko 270 posjetitelja po predstavi. (kaportal.hr)