‘Raskol HDZ-a? Moguće je i to, da izbace predsjednika iz stranke i kao da ga nikad nije bilo’

PRVE REAKCIJE NA GLASOVANJE U SABORU ‘Raskol HDZ-a? Moguće je i to, da izbace predsjednika iz stranke i kao da ga nikad nije bilo’

U Saboru je izglasan zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, sa 110 glasova ZA, dva glasa suzdržana i 30 glasova protiv. Martina Dalić ostaje ministrica gospodarstva. Sabor je glasao protiv njezina opoziva sa 76 glasova ZA i 71 glasom oporbe protiv.
Arsen Bauk iz SDP-a dao je prvi komentar.

– Rekao sam na početku da imamo između između 70 i 73 glasa, imali smo 71. Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka, ocjenjujemo da svi agrumenti koje smo iznijeli mi i kolege iz oporbe, da su bili točni jer smo dobili sve glasove oporbe. Zadovoljni smo s brojkom, mogli smo imati još jedan ili dva glasa, ali zastupnici iz objektivnih razloga nisu mogli doći, rekao je Bauk te poručio da će ubuduće iskoristiti mogućnost interpelaciju u Saobru kako bi upozoravali na određene probleme.

– Bit će prostora za raspravu o radu bilo kojeg člana, rekao je Bauk.

Na upit novinara o mogućnosti raskola HDZ-a, odgovorio je:

– Što se tiče razlika koje smo vidjeli u rapravi oko Istanbulske konvencije, u HDZ u se radi o većim razlikama nego u bilo kojoj drugoj stranci, na njima je da prevladaju takve razlike. Nekoliko je mogućih scenarija, pa tako i onaj da smire predsjednika ili ga izbace iz stranke i kao da ga nikad nije bilo, komentirao je Arsen Bauk.

Poručio je HDZ-u da prestane podilaziti desnici, da bude na tragu ostalih stranaka demokršćanskih vrijednosti, odnosno na braniku ljudskih prava, a ne da koketiraju s onima onih koji su na tragu gušenja tih prava. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments