Sindikati javnih službi traže pregovore o povećanju plaća

Ne započnu li u svibnju pregovori o povećanju plaća u javnim službama, sindikati javnih službi će nakon konzultacija s članstvom razmotriti mogućnost pokretanja sindikalnih akcija, uključujući i štrajk, zbog višegodišnjeg zaostajanja plaća u tim djelatnostima, najavio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Ribić je na konferenciji za novinare ocijenio da je zaostajanje plaća u zdravstvu, školstvu, kulturi i socijalnoj skrbi zabrinjavajuće podsjetivši da je prosječna osnovica plaće u siječnju 2008. bila 5134 kune, a siječnju prošle godine 5272 kune. To je najveće zaostajanje plaća u Europi, tvrdi Ribić, pa je potreban rast plaća od 17 posto kako bi se vratile na predkrizno razdoblje.

Lani je povećana osnovica tri puta po dva posto, ali je konačni efekt manji od šest posto, tako da je u siječnju prošle godine osnovica bila 5272 kune, a u siječnju ove godine 5421 kunu.

“Gospodarstvo je bilo pogođeno gubitkom radnih mjesta u vrijeme krize, ali je zaostajanje plaća bilo manje nego u javnim službama. Nepromišljena politika rezanja i stezanja dovela je gušenja potražnje, a time i proizvodnje, što se odrazilo na gubitak radnih mjesta, iseljavanje i negativne demografske trendove”, smatra Ribić. (hrt.hr)

Facebook Comments