Ministrica Pejčinović Burić s kanadskom kolegicom Freeland

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u Torontu s kanadskom kolegicom Chrystiom Freeland, od koje je dobila punu potporu za pristup Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj.

Uoči ministarskog asatanka Skupine G7, dvije su političarke razgovarale o jačanju gospodarskih veza između Hrvatske i Kanade i angažmanu hrvatske zajednice u Kanadi na tom planu. Razmijenile su stajališta o stanju u Ukrajini, sigurnost jugoistoka Europe i tom kontekstu situaciji u Bosni i Hercegovini, te drugim aktualnim vanjskopolitičkim temama.

“Na današnjem sastanku s ministricom Freeland razgovarali smo o raznim pitanjima od obostranog interesa. Jedna od tema bila je i kanadska potpora hrvatskom pristupanju OECD-u. Mi smo izložili u kojem smo trenutno statusu, i ministrica Freeland je obećala da će što se tiče potpore hrvatskom pristupanju OECD dati punu potporu. To nam je jako važno. Razgovarali smo i o ulozi Kanade u potpori Ukrajini i ulozi Hrvatske u potpori Ukrajini. Shvatili da ima prostora da zajedno surađujemo kada su u pitanju deminiranje ili mirna reintegracija”, izjavila je nakon susreta ministrica Marija Pejčinović Burić.

“Razgovarali smo ovaj put o bilateralnim odnosima. Ove godine obilježavamo 25 godina diplomatskih odnosa s Kanadom. I zaista na političkoj razini možemo reći da su ti odnosi izvrsni. Ono gdje vidimo prostor za jaču suradnju je sigurno još jači gospodarski angažman. Tome uvelike može pomoći i hrvatska zajednica u Kanadi. To je stav i ministrice Freeland”, dodala je. (hrt.hr)

 

Facebook Comments