Ivica Todorić ostaje na slobodi; pojačan nadzor – svaki dan se mora javljati sudu

Ne postoje zapreke za izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, odlučio je britanski sud pola sata nakon početka ročišta. Naređujem izručenje gospodina Ivice Todorića Hrvatskoj. On sada ima rok od sedam dana u kojem može uložiti žalbu, rekla je sutkinja na kraju presude koja je napisana na 17 stranica.

Sutkinja Westminsterskog suda u Londonu Emma Arbuthnot odlučila je da se Ivica Todorić umjesto dva puta tjedno svaki dan mora javljati sudu. Elektronsku narukvicu mora nositi od 21 sat do 7 ujutro. Također, imat će i dodatne troškove suđenja u iznosu od 3.000 funti.

Iako je sutkinja smatrala da jamčevinu treba povećati jer, kako je rekla, Todorić u Londonu stanuje u luksuznom dijelu grada, jamčevina se nije povećala i ostaje 100.000 funti. Rok za žalbu je sedam dana. Ukoliko se Ivica Todorić ne odluči žaliti, u roku tri dana, od zadnjeg dana predviđenog za žalbu, bit će izručen Hrvatskoj.
Arbuthnot je prethodno odbacila većinu argumenta Todorićeve obrane protiv izručenja. Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokoru. Jedan političar je bio viši financijski nadzornik, a jedan je podnio tužbu protiv optuženika i tvrtke. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom, stoji u obrazloženju presude.

Sutkinja je odbacila argument svjedoka obrane, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama Williama Johna Bartletta, koji je tvrdio da je hrvatska Vlada trebala spriječiti prekomjerno širenje Agrokora. Agrokor je neovisno poduzeće, koje je pokrenuo optuženik i on je donosio odluke, navodi sutkinja.

Na ročištu 10. travnja saslušana su dva svjedoka Todorićeve obrane, ekonomski stručnjak koji se bavio tranzicijskim zemljama William John Bartlett i odvjetnica Jadranka Sloković.

Ivici Todoriću blokirano je 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi, doznaje se od njegove obrane, a boravak u Londonu financira se novcem dobivenim od prodaje roditeljske kuće Todorićeve supruge.
Odvjetnik Goran Mikuličić kazao je za HRT da je očekivana odluka britanskog suda o izručenju Todorića Hrvatskoj. Unutar EU-a takva vrsta odluke je uobičajena. Treba sačekati konačnu odluku da bi se to detaljnije moglo analizirati.

Govoreći o mogućim jačim mjerama opreza za Todorića Mikuličić je rekao: Ne vidim nikakvog razloga da se Todorića sada stavi u pritvor. Mjere opreza su zadovoljavajuće. Ne čini mi se logičnim nakon četiri mjeseca donijeti strožu mjeru, kazao je. (hrt.hr)

 

Facebook Comments