Svečano obilježavanje 4. gardijske brigade u Splitu

Polaganjem vijenaca na Spomen ploču na ulazu u splitsku vilu Dalmacija, gdje je 28. travnja 1991. osnovana 4. gardijska brigada, počelo je svečano obilježavanje godišnjice osnutka te brigade u kojoj je u Domovinskom rata bilo angažirano oko 7.000 hrvatskih branitelja, od kojih je 195 poginulo, četiri se vode kao nestali, a više od 1.600 ih je lakše ili teže ranjeno.

Vijence su položili izaslanik predsjednice Republike, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj, gradonačenik Splita Andro Krstulović Opara, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, te državni tajnik Ministarstva branitelja Ivan Vukić. Vijence su položila i izaslanstva grada Sinja i općine Šestanovac.
Svečana akademija održat će se u 18.30 u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

U sklopu obilježavanja, na Dračevcu u Spomen-kapelici Svetog Križa, održat će se ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Radi se o vraćanju tradicionalne ceremonije kojom se ranije inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu, te ima posebnu vrijednost kao spomen na pobjedničke akcije i tradiciju pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

Na Rivi, na širem području Obale Hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta od 9 do 16 sati bit će organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga RH. Uz naoružanje Hrvatske kopnene vojske izložen će biti i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva OH-58 D Kiowa Warrior koji je jučer u podne sletio na Rivu, kada je i na obližnji gat doplovio brod Hrvatske ratne mornarice. Bit će postavljen i simulator borbenog aviona na kojem će se zainteresirani posjetitelji moći okušati u pilotiranju, te se informirati o mogućnostima ostvarivanja karijere u Hrvatskoj vojsci.

U sklopu programa pripadnici Počasno-zaštitne bojne izvest će pokazni vojno-akrobatski program, a nastupit će i akrogrupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” kojoj će to biti prvi javni nastup na splitskoj Rivi. Nakon toga, održat će se i ceremonija imenovanje Doma Hrvatske vojske u Lori imenom prvog zapovjednika 4. gardijske brigade generala Ive Jelića. (hrt.hr)

 

Facebook Comments