‘Ubojica Hamasova inženjera se skriva u Hrvatskoj, zašto ga hrvatske vlasti ne žele izručiti?’

Tunisko ministarstvo pravosuđa u srijedu je ustvrdilo da je jedan od optuženih izraelskih špijuna za ubojstvo Hamasovog inženjera uhićen u Hrvatskoj, javlja Times of Israel.

I Hezbolah i Hamas optužuju Mosad za ubojstvo Mohameda Zouarija (49) koji je izrešetan ispred vlastite kuće u tuniskom lučkom gradu Sfaxu u prosincu 2016. godine.

Hamas je još prošle godine tvrdio kako su izraelski špijuni koristili bosanskohercegovačke putovnice kako bi ušli u Tunis i ubili Zouarija, koji je inače posjedovao i belgijsko državljanstvo.

Izraelski mediji javljaju, pozivajući se na ministarstvo pravosuđa Tunisa, kako je osumnjičeni špijun uhićen prije dva mjeseca u Hrvatskoj, no hrvatske vlasti ga navodno odbijaju izručiti Tunisu.

Zouari, koji je bio zrakoplovni inženjer i državljanin Tunisa, potvrđen je od Hamasa kao centralna figura u njihovom programu razvoja oružja. Smatrali su ga pionirom u razvijanju dronova.

Izrael za sada još nije preuzeo odgovornost za atentat i odbija odgovoriti na optužbe Hamasa da oni stoje iza ubojstva tuniskog inženjera.

Međutim, ubrzo nakon Zouarijevog ubojstva, izraelski ministar obrane Avigdor Liberman dao je za naslutiti da je pokojni inženjer bio meta.

– Ako je netko ubijen u Tunisu vrlo je vjerojatno da nije bio mirovni aktivist ili kandidat za Nobelovu nagradu, kazao je Liberman te istaknuo kako će Izrael i dalje ‘štititi svoje interese’.

Ova vijest ponovno je postala aktualna nakon što je u subotu u Kuala Lumpuru ubijen još jedan Hamasov ekspert za oružje.

Fadi Mohammad al-Batsh (35) ubijen je ispred džamije, a iako su njegova rodbina i Hamas optužili Mossad za još jedno bešćutno ubojstvo, Izrael odbacuje i te optužbe.(jutarnji.hr)

Facebook Comments