Cijene nafte na novim najvišim razinama u tri i pol godine

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, dok su cijene nafte dosegnule nove najviše razine u tri i pol godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,4 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji ojačale između 0,2 i 0,4 posto.

Azijske ulagače oraspoložio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 0,7 posto, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena nafte za više od 1,7 dolara po barelu, na nove najviše razine u tri i pol godine.

Cijene nafte rastu jer se ulagači plaše narušavanja ponude ‘crnog zlata’ iz Irana, nakon što je američki predsjednik Donald Trump u utorak objavio da se SAD povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i da će ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla dodatnih 0,7 posto, na 77,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 71,70 dolara.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala nakon što je jučer dosegnula nove najviše razine od kraja prosinca prošle godine.(hrt)

Facebook Comments