Aktualno OG sada Ogulin

Vršnjačko nasilje-važna tema, ali slab odaziv roditelja i prosvjetnih djelatnika

Sinoć je u Pučkom otvorenom učilištu nastavljen ciklus aktivnosti pod nazivom “Srijedom u Pučkom”. Naime, održana je panel rasprava na temu vršnjačkog nasilja u kojoj su sudjelovali odvjetnica Maja Salopek, Gabrijela Ivanjko, članica Dječjeg gradskog vijeća Grada Ogulina, Roko Stipetić, učenik Prve osnovne škole, Marijan Turković, policijski službenik PP Ogulin za poslove maloljetničke delikvencije i Arna Tomić, pedagoginja u Prvoj osnovnoj školi.

O ovoj važnoj temi i sve češćoj pojavi među mladima govorilo se iz različitih stručnih aspekata, a ovaj put su i djeca dala svoj obol. Dvoje mladih panelista pojasnili su prisutnima što se konkretno događa u učionicama i na hodnicima škole, ali i na putu od škole do kuće. Iskazali su i svoje zadovoljstvo načinom na koji se ova neprihvatljiva društvena pojava rješava unutar njihove škole uz pomoć stručnih službi. Moglo se čuti i kako je problem u tome što se djeca teško uopće odlučuju prijaviti nasilje, posebno ono verbalnog i seksualnog karaktera, zbog osjećaja straha i, vrlo često, srama. Kao gorući problem istaknuta je pojava cyber-bullyinga, tj. oblika nasilja koje pojedinci vrše putem Interneta i društvenih mreža, gdje pod krinkom lažnih profila i anonimnosti, verbalno i psihički zlostavljaju svoje žrtve. Detektiran je i nedostatak edukacija na ovu temu, iako škole puno rade po tom pitanju kroz razne aktivnosti.

Žalosti činjenica kako ovu važnu temu nisu prepoznali niti roditelji, niti prosvjetni djelatnici s područja našeg grada, jer je rasprava održana u prilično intimnom okruženju. Nameće se, stoga, pitanje: znamo li o ovoj temi dovoljno, ili tek zatvaramo oči?!