Predsjednica u službenom posjetu Portugalu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Lisabonu s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom tijekom kojeg je najavila produbljivanje gospodarske i obrazovne suradnje dviju zemalja te istaknula kako će jedan od prioriteta Hrvatske ostati proširenje EU-a na zemlje tzv. Zapadnog Balkana.

“Vjerujem da će ovaj posjet značiti novu stepenicu u našim odnosima, u zadnjih 25 godina nikada nije bilo niti jednog otvorenog pitanja između Portugala i Hrvatske, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka. “Sjećamo se kako je međunarodno priznanje Hrvatske došlo baš u vrijeme portugalskog predsjedanja EU-om, dodala je. “Dijelimo europske vrijednosti, odnosi su odlični. Nikakvih problema nije bilo u posljednih 25 godina. Vjerujemo u vrijednosti zajedništva, ljudske solidarnosti i razvoja, rekao je Marcelo Rebelo de Sousa.

Grabar-Kitarović i Rebelo de Sousa razgovarali su o aktualnim izazovima s kojima se susreće Europska unija te iznijeli zajedničke pozicije. “Dvije države nalaze se na suprotnim krajevima Europske unije ali rade u cilju integracije EU-a, njezine snažnije kohezije i daljnje demokratizacije procesa te približavanja EU-a i naših vlada prema građanima. To je jedini način na koji se možemo boriti protiv rastućeg populizma i drugih tendencija koje danas primjećujemo u EU a i koje erudiraju europske vrijednosti, rekla je hrvatska predsjednica.

U petak je u Lisabonu organiziran i portugalsko-hrvatski gospodrski forum za kojeg vjeruje da će otvoriti prostor za novu suradnju od brodogradnje do visoke tehnologije. Portugal je jedna od rijetkih zemalja s kojom Hrvatska ima trgovinski suficit, odnosno više izvozi nego uvozi. Grabar-Kitarović se sastala i s predsjednikom portugalske vlade Antóniom Luísom Santosom da Costom te s predsjednikom parlamenta Eduardom Ferrom Rodriguesom. Od gradonačelnika Lisabona Fernanda Medine primila je ključeve grada. Predsjednica će sutra posjetiti svetište u Fátimi. (hrt.hr)

Facebook Comments