Sud “rehabilitirao” Berlusconija, opet može biti kandidat na izborima

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, kojem je u kolovozu 2013. određena zabrana obavljanja javne dužnosti zbog utaje poreza, može se ponovo kandidirati na izborima nakon odluke suda u Milanu da ga “rehabilitira”, piše u subotu dnevni list Il Corriere della Sera.
Sud u Milanu je odlučio “rehabilitirati” Silvija Berlusconija, čime se brišu sve presude za utaje poreza iz 2013., piše taj list čiju su informaciju prenijeli svi talijanski mediji.
U subotu nije bilo moguće kontaktirati milanski sud.
Do sada je na snazi bila zabrana milijarderu (81) da se kandidira na izborima do 2019., dodao je taj list koji precizira da je odluka donesena u petak, mjesec dana ranije od predviđenog.

U Italiji traju pregovori o sastavljanju nove vlade između Lige i Pokreta 5 zvijezda (M5S), dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora 4. ožujka.

Odluka je odnesena dva dana nakon što je medijski magnat pristao dati zeleno svjetlo sporazumu između Lige (krajnja desnica) i Pokreta 5 zvijezda, koja uvjetuje sporazum Berlusconijevim povlačenjem.

Desno orijentirana koalicija koju tvore Berlusconijeva Forza Italia i Liga pobijedila je na izborima sa 37 posto glasova, ispred M5S (32 posto), a niti jedna stranka nije sama dobila većinu u parlamentu.

Zbog presude Berlusconi nije mogao biti kandidat svoje stranke, što mu je sada omogućeno u slučaju novih izbora. (jutarnji.hr)

Facebook Comments