FRATAR IZ SPLITA PRIZNAO KRIVNJU ZA PEDOFILIJU ‘Svjestan sam svojih pogrešaka, molim oprost od obveza iz svetog reda, kako bi omogućio vršenje pravde’

Fratar iz Splita koji je seksualno zlostavljao dječake priznao je krivnju. Priopćila je to među ostalim u nedjelju Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Protiv fra Gracijana Gašperova vodio se crkveni postupak ‘prethodne istrage’ u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji je završen 11. svibnja, a tri dana poslije dokumentacija je predana Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu. Oni su pak zaključke proslijedili Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan.

Istraga je pokazala da je fratar kriv za zlostavljanje pet dječaka.

– Crkveno-pravni postupak (Prethodna istraga) pokrenut protiv fra Gracijana Gašperova, člana Samostana sv. Frane u Splitu, osumnjičenog za grijeh protiv šeste zapovijedi Dekaloga s maloljetnom osobom u završnoj je fazi – kazali su danas.

– Nakon zaključenja Prethodne istrage dokazni materijal proslijeđen je 15. svibnja 2018. Generalnoj kuriji Reda franjevaca konventualaca.

Nakon analize dostavljenih materijala i mišljenja Prokuratora Reda, generalni ministar Reda franjevaca konventualaca fra Marco Tasca je, u žurni postupak, proslijedio dokumentaciju Kongregaciji za nauk vjere, nadležnoj za najteža kaznena djela.

Budući da je 23. svibnja 2018. godine, Generalnom ministru Reda stigla zamolba fra Gracijana Gašperova u kojoj spomenuti, svjestan svojih pogrešaka, kako bi omogućio što prije vršenje pravde prema žrtvama, a zbog dobra Crkve i Reda, moli oprost od obveza koje proizlaze iz svetog reda (usp. kan. 290 § 3), kazneni postupak se ne bi morao održati, budući da bi se osumnjičenome za počinjeno kazneno djelo ovim putem udijelilo ono što zahtijeva najteža kanonska kazna – stoji nadalje.

Kažu i da će javnost biti obaviještena o konačnoj odluci Kongregacije za nauk vjere.

– Nakana je ovog priopćenja obavijestiti zainteresiranu javnost, napose žrtve s kojima suosjećamo, da se na spomenutom slučaju radi intenzivno, kako bi se pravda izvršila i vratilo povjerenje – zaključuju.

Fratar će biti otpušten iz franjevačkog reda i iz kleričkog staleža.(jutarnji.hr)

Facebook Comments