Ovoga bi tjedna u dijelovima Lijepe naše mogla padati krvava kiša

HRVATSKI METEOROLOZI NAJAVLJUJU RIJEDAK VREMENSKI FENOMEN. Ovoga bi tjedna u dijelovima Lijepe naše mogla padati krvava kiša.
Meteorolozi iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u utorak su izdali obavijest da bi dijelove Hrvatske ovoga tjedna mogao pogoditi fenomen poznat po nazivu blatna kiša. Riječ je o kiši koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša.

– Blatna kiša povremeno se može zamijetiti i na području Hrvatske, češće na Jadranu i u područjima uz Jadran nego u kontinentalnom dijelu zemlje, navode meteorolozi u priopćenju na DHMZ-ovim stranicama.

– Blatna kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske nastaje kada je nad našim predjelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sustav koji sadrži dosta vlage, ciklonalno polje ili i izraženi frontalni sustav, a u višim slojevima atmosfere (od 5 000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje. U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare dospijevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sustave, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak te je stoga obojena.

Valja napomenuti da kiša može dodatno biti onečišćena drugim česticama u atmosferi, npr. peludi kao što je to bio slučaj u travnju ove godine kada je blatna kiša padala diljem Hrvatske, podsjećaju meteorolozi.

– U Europi blatne kiše najčešče su na području Pirinejskog polutoka, Apeninskog poluotika te na području Grčke gdje se ona češće pojavljuje upravo zbog blizine sjeverne Afrike i mogućnosti obogaćivanja zraka vlagom prilikom prelaska Sredozemnog mora. Meteorološka služba Španjolske i Sveučilište u Ateni izdaju i prognoze koncentracije prašine u atmosferi dostupne na njihovim stranicama, pojašnjavaju u DHMZ-u.

– Ipak, nad našim područjima takve sinoptičke situacije nisu prečeste, a i blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost, navode u DHMZ-u.

– Kao što smo već spomenuli, nad područjem naše zemlje obojena kiša je zabilježena 16. travnja ove godine kada se ciklona, koja je nastala u zapadnom Sredozemlju, premjestila na srednje Sredozemlje, a po visini je bila jaka južna i jugozapadna struja koja je u naše krajeve donosila topao i vlažan zrak. Ta topla zračna masa u sebi je sadržavala pijesak iz sjeverne Afrike, zaključuju hrvatski meteorolozi.(jutarnji.hr)

Facebook Comments